Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on yhdistänyt poikkeuksellisella tavalla suomalaisia. Siksi Suomi on nyt vahvempi kuin alkuvuodesta. Se on ainoa sodasta seurannut hyvä asia.
Venäjästä huolimatta ensimmäisen adventin myötä alkaa valoisampi aika ja uusi kirkkovuosi. On aika tehdä uuden vuoden lupauksia.
* * *
Tekoihin johtavat lupaukset vaikuttavat lähipiirin lisäksi maailman köyhimpien maiden sekä Suomen eniten tukea tarvitseviin ihmisiin.
Adventin aikaan sopii hyvin lupaus osallistua varojensa mukaan johonkin lukuisista keräyksistä. Esimerkiksi Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa kerätään varoja kaikkein heikoimmissa asemassa olevien maailman lasten auttamiseksi. Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monien keräysten kautta.
Suomalaisen yhteiskunnan väliinputoajia on myös syytä tukea. Rahaa voi lahjoittaa esimerkiksi nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseen tai vähävaraisten elintarvikeapuun.
Edellä mainitut kohteet kuuluvat hyvinvointiyhteiskunnan perustehtäviin. Silloin kun yhteiskunta ei niitä kykene hoitamaan, tarvitaan ainakin väliaikaisesti yksityisten kansalaisten apua.
Lähipiiriä koskeva lupaus on usein vaikeampi toteuttaa kuin etäämmälle suunnattu lahjoitus. Suuria lähipiirille annettuja lupauksia ovat sanojen kiitos ja anteeksi ahkerampi käyttäminen.
Vaikeinta on kuitenkin antaa lupaus katsoa itseään myötätuntoisin silmin. Moitteita me kyllä osaamme antaa itsellemme.
* * *
Uusi kirkkovuosi alkaa. Vapahtaja ratsastaa aasilla kaupunkien kaupunkiin. Lopulta kaikki tiet vievät Jerusalemiin.
Vaikka adventin alkaessa on aika tehdä uuden vuoden lupauksia, kristilliseen uskoon keskeisesti kuuluva armo liittyy koko kirkkovuoden kulkuun ilman yhtään lupausta tai tekoa.
Niin mittaamattoman suuri on armo, ettei sitä peitä edes tuntematon tulevaisuus, saati maan multa.
Pääkirjoitus on julkaistu 25.11. ilmestyvässä Kotimaassa.
Ilmoita asiavirheestä