Suomi toteuttaa epäinhimillistä politiikkaa suhteessa perheenyhdistämiseen. Saadakseen perheensä Suomeen täällä oleskeluluvan jo saaneen henkilön pitäisi ansaita lähes 4 000 euroa kuukaudessa eli noin 2 700 euroa nettotuloina.
On kohtuutonta vaatia, että kielitaidoton henkilö löytäisi nopeasti työtä, jossa hän ansaitsee enemmän kuin suomalainen keskimäärin.
Korkein hallinto-oikeus päätti pari viikkoa sitten suhteellisuusperiaatteeseen vedoten, että jo kielteisen päätöksen saaneen perheen oleskeluluvat pitää ottaa uuteen käsittelyyn, vaikka työssä käyvän perheenjäsenen vaadittu tuloraja ei täysin toteutunut.
Minimitulovaatimuksen kohtuuttomuutta lisää se, että esimerkiksi syyrialaiselta perheenjäseneltä edellytetään tunnistamista varten käyntiä Turkissa Ankarassa Suomen suurlähetystyössä.
On viisasta, että Suomeen pyrkivän perheen jäsenen henkilöllisyys varmistetaan biometrisin näyttein. Syyriasta on kuitenkin lähes mahdotonta matkustaa Turkkiin. Jos tahtoa olisi, tunnistaminen ja mahdolliset haastattelut voitaisiin järjestää ilman matkaa Ankaraan.
Kotimaa-lehti haastatteli loppuvuodesta henkilöitä, jotka ovat saaneet Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen. Haastateltavien joukossa oli myös perhe, jonka äiti ja toinen lapsista uhataan karkottaa takaisin kotimaahan, vaikka perheen isällä on täällä turvapaikka.
Isän tulot eivät kuitenkaan riitä perheenyhdistämiseen. Kaksi eläkkeellä olevaa pappia, Liisa Tuovinen ja Pirkko Arola, vastasivat tähän kohtuuttomuuteen toiminnalla. He ovat olleet mukana perustamassa Pakolaisen ystävät -yhdistystä.
Kyseinen yhdistys on jo hankkinut lisätyöpaikan Kotimaassa haastatellulle perheenisälle. Nyt perhe voi anoa uudestaan mahdollisuutta elää yhdessä.
Vain murto-osa kotimaansa jättäneistä pyrkii Suomeen. Siksi on tärkeää, että Suomi on auttamassa myös niissä maissa, jotka ottavat eniten vastaan ihmisiä. Tämän viikon Kotimaa kertoo Kirkon Ulkomaanavun työstä Kreikassa.
Satavuotiasta Suomea on rakennettu ja rakennetaan kohtuullisuutta kunnioittaen. Perheenyhdistämisen suhteen tämä ei vielä toteudu.
Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.
Kuva: Matti Pirhonen. Kuvattu Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella marraskuussa 2016.
Lue myös:
Pääkirjoitus: Maailma Trumpin mukaan
Pääkirjoitus: Presidentti ja laupias samarialainen
Pääkirjoitus: Nobel-palkittu presidentti piti vuoden tärkeimmän puheen
Pääkirjoitus: Jos haluaa luottamusta, se pitää ansaita
Ilmoita asiavirheestä