Pääkirjoitus: Kotimaa syntyi tilanteeseen, jossa kristinuskon asema koettiin uhatuksi

Suomen itsenäisyyspäivän aattona Kotimaa viettää syntymäpäiväänsä. Lehti perustettiin joulukuun 5. päivänä suurlakkovuonna 1905. Uutisia sekä näkökulmia ja blogeja verkossa välittävä Kotimaa24 aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten.

Kotimaa-lehden syntyyn vaikutti keskeisesti yhteiskunnallinen tilanne, jossa kirkon sekä kristinuskon asema koettiin uhatuksi.

Kemissä kokoontunut papisto perusteli lehden tarvetta näin: ”Olisi saatava aikaan tänä epäkristillisenä ja kristillisyydelle vihamielisenä aikakautena päivälehti, joka Suomen kansassa herättäisi ja kehittäisi kristillistä maailmankatsantokantaa ja kirkollista mieltä.”

***

Tilanne on jossain määrin samanlainen kuin 114 vuotta sitten. Ilmapiiri kristillisyyttä kohtaan on joidenkin yhteisöjen taholta jos ei vihamielinen, niin ainakin aktiivisen kielteinen. Perustuslaissa turvattu uskonnonvapaus pyritään tulkitsemaan vapaudeksi uskonnosta.

Viimeksi uskonnonvapautta koeteltiin marraskuun alussa, kun apulaisoikeusasiamies esitti koulujen joulujuhlia koskevassa linjauksessa, ettei koulu voi järjestää juhlatilaisuuksia kirkkotilassa – lukuun ottamatta joulukirkkoa.

Tässäkään tilanteessa Kotimaan tehtävä ei ole vahvistaa vastakkainasettelua, saati kristittyjen uhriutumista. Uskonsa tähden vainotut eivät elä Suomessa, vaan muun muassa Afganistanissa ja Pohjois-Koreassa.

Kotimaa-lehden tehtävä on kaivaa ja nostaa esille tosiasioita kirkon asemasta sekä uskonnonvapaudesta ja tarvittaessa esittää niistä perusteltuja väitteitä.

***

Kotimaa ei aio jatkossakaan antaa tilaa vain yhdelle kirkossa vaikuttavalle suuntaukselle. Kotimaa luottaa siihen, että lukijat ajattelevat itsenäisesti ja tahtovat tietää erilaisista kirkon sisällä vaikuttavista liikehdinnöistä ja painotuksista.

Syntymäpäiväänsä Kotimaa viettää työn merkeissä ja valmistautumalla Suomen 102. itsenäisyyspäivään. Tämän se tekee kiitollisena Suomen sekä Kotimaan tähänastisista vaiheista ja samalla suunnaten toiveikkaasti kohti tulevaisuutta.

Pääkirjoitus on julkaistu 5.12.2019 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Ensimmäisen Kotimaa-lehden kansi 1905

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKaupunginosayhdistys valitsi kirkkoherra Ulla Kososen Vuoden oulunkyläläiseksi
Seuraava artikkeliVäitöstutkimus: Turun tuomiokirkon Musta kirja on osa suomalaista historiakulttuuria

Ei näytettäviä viestejä