Tänä keväänä parlamenttivaalit sekä euroviisut nostavat Israelia uutisiin, mahdollisesti muutkin aiheet.
Pääministeri Benjamin Netanjahun johtama hallitus ajautui viime vuonna kriisiin ortodoksijuutalaisten asevelvollisuuden laajentamiseen liittyvässä kysymyksessä. Siksi maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit huhtikuussa. Tällä viikolla pitäisi myös ratketa, nostetaanko pääministeri Netanjahua vastaan korruptiosyytteitä.
Toukokuussa Tel Avivissa järjestetään euroviisut, sillä viime vuonna kilpailun voitti israelilainen Netta Barzilai. Käytäntönä on, että voittajamaa järjestää seuraavat viisut.
***
Osa kansainvälistä viihdemaailmaa on vaatinut Israelissa järjestettävien euroviisujen boikotointia vastalauseena Israelin toimille palestiinalaisia kohtaan. Myös osa suomalaisista kulttuurielämän vaikuttajista on vaatinut boikottia.
Loogisempaa olisi vaatia, ettei Israel saisi lainkaan osallistua euroviisuihin. Lisäksi kyseinen laulukilpailu on järjestetty lukuisia kertoja maissa, joissa demokratiatilanne on vähintään arveluttava. Kun boikottia alkaa kannattaa, johdonmukaisuus lisäisi uskottavuutta.
Alkuvuodesta Haifan taidemuseo nousi uutisaiheeksi, kun joukko kristittyjä mielenosoittajia vaati taitelija Jari Leinosen pilkkaavaksi koetun McJesus-teoksen poistamista museosta. Leinonen itsekin pyysi teoksensa poistamista vastalauseena Israelin harjoittamalle politiikalle palestiinalaisalueilla.
Gazan ja Länsirannan palestiinalaiset elävät monin tavoin epätoivoisessa tilanteessa, mutta kulttuuriyhteistyöhön kohdistuva boikotointi Israelissa ei muuta tilannetta. Ristiriitatilanteissa kulttuuri saattaa olla ainoa jäljellä oleva lähentymisen lähde.
***
Monilla suomalaisilla on voimakas näkemys Israelista ja Palestiinasta, minkä seurauksena henkilö seuraa tilannetta vain jommankumman näkökulmasta. Silloin hämärtyy se, että sekä israelilaisissa että palestiinalaisissa on eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Molemmilla puolilla iso osa väestöstä toivoo rauhanomaista ratkaisua tilanteeseen.
Pyhälle maalle matkustavista suomalaisista kristityistä valtaosa keskittyy Israeliin eikä kohtaa palestiinalaiskristittyjä saati kuuntele heidän kokemuksiaan. Tällainen ulossulkeva pyhiinvaellus on epäkristillistä.
Kuuntelemalla eri osapuolia oma mieli saattaa avartua. Myös siinä suhteessa, että ymmärtää, miten monimutkaisesta tilanteesta Israelissa ja koko Lähi-idässä on kysymys.
Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 28.2.2019.
Kuva: Olli Seppälä. Jerusalemin vanhakaupunki.
Lue myös:
Kiista ortodoksijuutalaisten asepalveluksesta ajaa ennenaikaisiin vaaleihin Israelissa
Kolumni: Ovatko israelilaiset valittu kansa?
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.