Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat historialliset vaalit. Muun muassa siinä suhteessa, miten Donald Trump muutti puhumisen kulttuuria.
Presidenttiehdokkaana hän käytti puhetapaa, jossa loukattiin ja vähäteltiin erilaisia ihmisryhmiä kuten vammaisia, veteraanien omaisia tai eri kansallisuuksien edustajia.
Kun median seuratuin henkilö on viikosta toiseen käyttänyt loukkaavaa puhetapaa, tästä kulttuurista voi olla vaikea päästä eroon vaalien jälkeenkään. Rima on laskettu alas.
On vaikea ymmärtää, että kirkkojen johtajat eivät esittäneet vastalauseita tälle ihmisiä loukkaavalle tavalle esiintyä. Osalle amerikkalaisia kristittyjä tärkeintä onkin ollut se, että Donald Trump on luvannut nimittää korkeimpaan oikeuteen abortteja vastustavan tuomarin. Siksi he ovat pystyneet ohittamaan kaiken muun Trumpiin liittyvän.
Ilkeää puhetta tai vihapuhetta kuullakseen ei tarvitse matkustaa Atlantin toiselle puolelle. Sitä löytyy Suomesta, ja sitä kuulee myös kirkkoa koskevassa keskustelussa.
Piispa Irja Askola kiinnitti tähän huomiota muutama päivä sitten julkaistussa Kansan Uutisten haastattelussa. Askola sanoi, että hän on kokenut vahvasti työssään piispana, että yhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut ja saanut aggressiivisia muotoja.
Askolan mukaan esimerkiksi kansanedustajan suusta hyväksytään nykyään sellaista vihapuhetta, jota ei saisi hyväksyä keneltäkään.
Vaikka valtaosa seurakuntien jäsenistä osaa olla asioista eri mieltä toista tuomitsematta tai vähättelemättä, pieni joukko luo mielikuvaa toisenlaisesta kirkosta. Ilkeät kristityt saavat äänensä nopeasti kuuluville esimerkiksi julkaisemalla asiattomia kommentteja verkkouutisten perässä.
Verkkosivulla aggressiivisesti keskustelevan tai asiattomia viestejä kirkon johtohenkilöille kirjoittavan ihmisen pitäisi pysähtyä kuuntelemaan itseään. Se saattaisi olla pelottava kokemus. Itsekritiikki on kuitenkin tärkeä kritiikin laji.
Jos kirkko jakaisi vuoden keskustelijan palkintoa, niin ensimmäinen palkinto kuuluisi Eero Junkkaalalle ja Johanna Korhoselle. Perustelluilla kirjoituksillaan ja kannanotoillaan he ovat nostaneet kirkkoa ja uskontoa koskevan keskustelun tasoa.
Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.
Kuva: Wikimedia Commons / Gage Skidmore
Lue myös:
Pääkirjoitus: Pois pelko ja penseys
Pääkirjoitus: Puhdistettu usko
Pääkirjoitus: Painoaan arvokkaampi kirja
Ilmoita asiavirheestä