Pääkirjoitus: Kysely kartoitti tunnelmia – EU:ssa on sittenkin hyvä olla

Kansalaisten mielikuva Euroopan unionista on myönteisin kymmeneen vuoteen. Näin käy ilmi 5.8. julkaistusta eurobarometrista. Kun medioita seuratessa kaikkeen tunnutaan olevan nykyään tyytymättömiä, tämä tieto ilahduttaa. Kiinnostava se on etenkin nyt, kun jännitetään, miten Britannian ero EU:sta lopulta onnistuu.

Eurobarometri-kysely tehtiin kesäkuussa EU-vaalien jälkeen kaikissa 28 EU-maassa ja EU:n 5 jäsenehdokasmaassa. Brititkin ovat siihen vastanneet.

Siinä missä 58 prosenttia suomalaista luottaa EU:iin ja 71 prosenttia suhtautuu sen tulevaisuuteen optimistisesti, vastaavat luvut ovat Britanniassa 29 prosenttia luottavaisia ja 47 prosenttia optimistisia. Sitä voi miettiä, ovatko uutiset brittien brexit-ahdingosta ja sopimuksettoman eron kauhuskenaarioista lisänneet unioniin jäävien tyytyväisyyttä. Meillä EU:ssa sentään päätöksenteko näyttää vakaalta verrattuna siihen kuvaan, joka briteistä välittyy. Me olemme yhä yhdessä ja tuemme toisiamme. Ehkäpä skotitkin tahtovat jäädä seuraan.

Eurobarometristä käy myös ilmi, että EU:n myönteisimpänä saavutuksena pidetään ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaata liikkuvuutta. Vapaus tarjoaa mahdollisuuksia elämän valintoihin. Tavallisen kansalaisen kannalta tuntuu myös kotoiselta se, jos toisessa EU-maassa tulee toimeen yhteisellä rahalla. Toiseksi myönteisimmäksi saavutukseksi kansalaiset barometrin mukaan kokevat sen, että EU-maiden välillä vallitsee rauha. EU on edelleen onnistunut rauhanprojekti.

Mutta huoliakin EU-kansalaisilla on. Maahanmuutosta ollaan huolestuneita eurobarometrin mukaan jonkin verran vähemmän kuin aiemmin. Sen sijaan huoli ilmastonmuutoksesta on selvästi lisääntynyt.

Huoliin vastaaminen on yhteisön epämukavampi tehtävä. Yhdessä pysyminen vaatii yhteistyötä ja solidaarisuutta toisia kohtaan, yhteisten arvojen muistamista.

Ihmisarvo on yksi EU:n perusarvoista. Siksi EU-maiden on edelleen yhdessä kannettava vastuuta pakolaisista, jotka uhkaavat hukkua Välimereen matkalla Euroopan rajoille. Ei ole ihmisarvoa kunnioittavaa jättää hädänalaisia ihmisiä veden varaan ja estää heitä pääsemästä satamaan. On etsittävä yhdessä keinoja auttaa jo niin ajoissa, että pakolaisenkin arvokkuus säilyy.

Silloin kansalainen voi kokea hyvää omaatuntoa eurooppalaisuudestaan ja olla varma, että myös hänen ihmisarvonsa on taattu kaikissa tilanteissa.

Kotimaan pääkirjoitus 8.8.2019

Kuva: Olli Seppälä


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Mikä keskustelu kynttilän valossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliAmerikan evankelisluterilainen kirkko on nyt turvapaikka paperittomille

Ei näytettäviä viestejä