Pääkirjoitus: Nobelin rauhan­palkinnon saanutta journalistista työtä voi perustella Raamatulla

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Valtaosa maailman väestöstä elää yhteiskunnissa, joissa sananvapaus on uhattuna. Vain alle neljä prosenttia maailman ihmisistä elää valtioissa, joissa toteutuu täysi sananvapaus.

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajat ovat hyvä muistutus tästä epädemokraattisesta todellisuudesta, jossa myös toimittajat työskentelevät.

Rauhanpalkinto myönnettiin viime viikolla kahdelle sananvapauden puolesta työskentelevälle toimittajalle, filippiiniläiselle Maria Ressalle ja venäläiselle Dmitri Muratoville.

Muratov on oppositiolehti Novaja Gazetan päätoimittaja. Ressa on puolestaan Filippiinien ensimmäisiä tutkivia toimittajia ja Rappler-uutissivuston perustaja ja toimitusjohtaja.

Komitea sanoi perusteluissaan näiden kahden toimittajan taistelleen rohkeasti ilmaisunvapauden puolesta. Samalla palkinto kunnioittaa kaikkia journalisteja, jotka puolustavat tätä ihannetta yhä vaikeammissa oloissa.

Dmitri Muratov sanoikin heti tuoreeltaan haastattelussa, ettei Nobelin rauhanpalkintoa annettu hänelle, vaan pikemminkin kaikille työnsä takia murhatuille toimittajille.

Tunnetuin venäläinen heistä on toimittaja Anna Politkovskaja. Hänet ammuttiin lokakuussa 15 vuotta sitten kotiovensa eteen Moskovassa.

***

Nobelin rauhanpalkinnon saajien kirjo on ollut laaja. Sananvapautta puolustavat toimittajat sopivat hyvin tähän joukkoon. Rauha on paljon muutakin kuin aseiden vaikenemista.

Sananvapautta ja siihen liittyvää totuuteen pyrkivää journalistista työtä voi perustella myös Raamatulla.

Johanneksen evankeliumissa Jeesus puhuu siitä, miten totuus tekee vapaaksi, ja että saatana on kaukana totuudesta, saatana on valehtelija ja valheen isä.

Kukaan totuutta ja sananvapautta arvostava ihminen ei voi kiistää valeuutisten tai propagandan saatanallisuutta. Pahimmillaan ne ajavat yksilöitä käyttämään väkivaltaa toisiaan vastaan sekä kansakuntia sotimaan keskenään.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 15.10.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Pääkirjoitus: Nobelin rauhanpalkinnon saanutta journalistista työtä voi perustella Raamatulla

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPahvihahmot kirkoissa tekivät Yhteisvastuu­keräyksen tutuksi – Kotimaa keräsi kokemuksia eri puolilta maata
Seuraava artikkeliPiispa Teemu Laajasalo HS:ssa: Rokottamaton päättää kaikkien terveydestä, elämästä ja vapaudesta

Ei näytettäviä viestejä