Hengellisyyden ja uushenkisyyden välissä on rajapinta, joka herättää tunteita. Kuinka perinteinen kristillinen opillisuutta korostava hengellisyys sopii yhteen kokemuksellisuutta korostavan henkisyyden virtausten kanssa?
Pääkaupunkiseudun seurakuntien lehti Kirkko ja kaupunki (11.8.) teki kiinnostavan avauksen tämän rajapinnan maisemiin, kun se esitteli Helsingin seurakunnissa hengellisen ohjauksen ja nuorten aikuisten pappina työskentelevän Henri Järvisen tapaa käyttää Tarot-kortteja. Niitä on kirkon piirissä totuttu pitämään okkultismina.
Haastattelussa Järvinen korostaa, että kyse ei ole ennustamisesta, vaan samantapaisesta itsetuntemukseen tähtäävästä työskentelystä kuin vaikkapa hengellisessä ohjauksessa tai terapiassa: ”Tässä vain välineenä ovat kortit ja niihin liittyvä traditiohistoria. Kortit ovat samanaikaisesti kuin peili ja kiikari.”
Jos yhtään tuntee kirkollista mielenasemaa, saattoi arvata, että Järvinen saa julkitulonsa myötä niskaansa paljon kritiikkiä, eritoten sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Patmoksen toiminnanjohtaja Pasi Turunen intoutui blogissään leimaamaan Järvisen antikristukseksi, yhdeksi monista.
Kaikkinainen nimittely on ala-arvoista, mutta kriittinen saa olla, ja pitääkin. Tosin silloin tulisi myös kuunnella, mitä vastapuolella on oikeasti sanottavaa.
* * *
Viime keväänä kirkolliskokouksessa lähettiin jatkokäsittelyyn aloite, jossa pyydettiin Kirkkohallitusta kokoamaan kristillistä spiritualiteettia käsittelevää materiaalia osaksi verkkokirkon Kirkkovuosi nyt -sivustoa.
Aloitteen tarkoitus oli tuoda kristillisen spiritualiteetin moninaisuutta entistä vahvemmin esiin. Vanhakirkollinen tai herätysliikkeitten hengellisyys on vain osa siitä hengellisyyden kirjosta, joka kirkon väkeä nykyisin innostaa.
Tarot-korteista ei aloitteessa puhuttu, mutta väljästi ottaen kyse on samasta kokemuksellisuutta korostavasta uskonnollisuudesta ja henkisyydestä, jonka kanssa kirkon on osattava keskustella.
Kirjoittaja on Kotimaan julkaisupäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 19.8. ilmestyvässä Kotimaassa.
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä