Pääkirjoitus: Sodan uhka on palannut Eurooppaan – Kertaamisen aika on nyt seurakunnissakin

Kuva: Jukka Granström

Venäjän nyt puolitoista vuotta kestänyt hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on konkreettisesti palauttanut sodan ja sen eskalaation uhan keskelle Eurooppaa.

Suomessa koko yhteiskunta on jo kauan ollut lakisääteisesti varautunut erilaisiin kriiseihin ja poikkeusoloihin. Sota on niistä vain yksi.

Kirkko hiippa- ja seurakuntineen on yksi niistä organisaatioista, joilla on oltava valmiussuunnitelmat.

SEURAKUNTAA ORGANISAATIONA sota kohtaisi monella tavalla. Varsinkin asevelvollisuusikäisiä miestyöntekijöitä otettaisiin puolustusvoimien tehtäviin. Toimintaa jouduttaisiin priorisoimaan.

Taistelut ja pommitukset merkitsisivät hävitystä ja kuolemaa. Hautajaiset lisääntyisivät. Sotilas- ja siviilivainajia saattaisi kuukaudessa – tai viikossa – olla se määrä, mikä normaalisti siunataan maan poveen vuoden kuluessa.

Kriisitilanteessa suurista kaupungeista ja rajaseuduilta ehkä evakuoitaisiin jopa satoja tuhansia ihmisiä maan turvallisempiin osiin. Maaseudulla seurakunnat kohtaisivat kaoottisissa oloissa suuria määriä maan sisäisiä pakolaisia. Kaikki tämä työllistäisi kovasti varsinkin papistoa sekä diakonia- ja kasvatusalojen viranhaltijoita.

Seurakunnan erilaisia tiloja voisi pommituksissa tuhoutua. Myös seurakunta itse voisi joutua evakkoon.

KIRKKO VOI varautua myös siihen, että fyysisten ja henkisten traumojen, kuoleman ja sen pelon vuoksi hengellinen nälkä ja kirkon sanoman äärelle hakeutuminen nopeasti lisääntyisi. Kansakunnan yhteistä hätää pitäisi pyrkiä lievittämään paitsi evankeliumilla, rukouksella ja toivolla, myös läsnäololla, turvalla ja aineellisella avulla. Seurakunta taistelisi osaltaan myös huhuja ja vastustajan disinformaatiota vastaan.

Siinä kirkon normaalit riidanaiheet unohtuisivat.

Kirkon eri tasojen valmiussuunnitelmia on edelleen syytä päivittää ja myös jatkuvasti harjoitella poikkeusolojen toimintaa yhdessä viranomaisten kanssa. Jos näitä asioita ei pitkään aikaan ole seurakunnassa mietitty, on kertaamisen aika nyt.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa Tapio Luoma LML:n yleiskokouksen sanomasta: Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on osa kristillistä todistusta
Seuraava artikkeliTv-vinkki: Meri, jolla on muisti

Ei näytettäviä viestejä