Pääkirjoitus: Teemu Laajasalo testaa Kirkkopäivillä hyväksyttävän rajoja

Vihapuhe on ihmiskunnan ikäinen ilmiö. Kirjapainotaidon myötä vihapuhe alkoi levitä myös lentolehtisten kautta. Sisältö oli jo silloin rasistista.

Digitaalisen kehityksen kautta vihapuhe leviää sekunnissa miljoonille vastaanottajille. Kehitys on ollut niin nopeaa, ettei kaikkia verkossa hetkessä leviävän vihapuheen seurauksia ole vielä nähty.

Erityisen pelottavaksi vihapuheen tekee se, että yhä useampi tuntuu pitävän sitä hyväksyttävänä. Tätä kuvaa se, että uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomion saaneen Jussi Halla-ahon johtama puolue perussuomalaiset nousi eduskunnassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Ajan ilmiötä kuvaa, että vihapuhe ja puhumisen kulttuuri ovat olleet useiden tilaisuuksien ja paneelien aiheena. Viime viikolla esimerkiksi Suomen Ekumeenisen Neuvoston kevätseminaarissa keskusteltiin vihapuheesta. Yhdeksi puheenaiheeksi siellä nousi virheellisen ja valheellisen tiedon levittäminen.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan totuudellisen puheen asemasta. Hän osallistui lauantaina Kuopiossa paneeliin, joka käsitteli suomalaista puhumisen kulttuuria.

Tasavallan presidentti totesi suoranaisen vääristelyn tulleen muotiin. Presidentti peräänkuulutti sosiaalisen median alustojen vastuuta vihapuheen levittämisessä.

***

Hyväksyttävän puheen rajoja koetellaan Kirkkopäivillä Jyväskylässä. Piispa Teemu Laajasalo on kutsunut 18.5. isännöimäänsä tilaisuuteen puoluejohtaja Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin.

Tilaisuus on herättänyt jo ennakkoon voimakasta kritiikkiä ja vasta-adressin. Kirkkopäivien yhteydessä järjestettävän Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton 100-vuotis-
juhlaseminaarin pääpuhujat professori Ilkka Huhta ja dosentti, yliopettaja Mikko Malkavaara ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä, ellei ohjelmaa muuteta.

Halla-ahon kutsumisen Kirkkopäiville voi perustellusti kyseenalaistaa. Myös keskustelun otsikko ”Mistä saa puhua, mille saa nauraa” kuulostaa tässä yhteydessä asiattoman kepeältä. Osaltaan jo pelkkä otsikko mitätöi vihapuheen vaarallisuutta sekä Halla-ahon saamien tuomioiden vakavuutta. Vihapuhe ei ole naurun asia.

***

Teemu Laajasalo testaa Kirkkopäivillä hyväksyttävän rajoja. Hän on totisen paikan edessä siinä, miten onnistuu tällä kokoonpanolla ja otsikolla tuomaan esille sellaisia näkökulmia, jotka oikeuttavat kyseisen tilaisuuden osaksi Kirkkopäivien ohjelmaa.

Lopullinen tuomio kyseisestä keskustelusta pitää langettaa kuitenkin vasta tilaisuuden jälkeen.

Pääkirjoitus julkaistaan 2.5. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Kirkkopäivien pääjärjestäjä Kirkkopalvelut on Kotimaa24:ää julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Lue myös:

259 allekirjoittajaa vaatii Kirkkopäiviä peruuttamaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelun

Kirkkopalvelut vastaa Halla-aho-kritiikkiin – kaksi puhujaa jättää Kirkkopäivät väliin protestiksi

Hanna Mithiku arvostelee Teemu Laajasaloa Kirkkopäivien ohjelmasta – ”Miksi kirkon pitää tehdä lisää tilaa Jussi Halla-aholle?”

Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta ennakkoon kritiikkiryöppy – Piispa: Pidän demonisoimisen ja eristämisen henkeä vaarallisena

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikä on maailman iloisin uskonto? – Vappuvitsejä juhlahumuun, olkaa niin hyvät!
Seuraava artikkeliMessuyhteisön kaitseminen muistuttaa startup-yrityksestä vastaamista, sanoo pappi Timo Pöyhönen

Ei näytettäviä viestejä