Pääkirjoitus: Tuomiokapitulienkin olisi jo aika julkaista päätöksensä avoimesti

Kuva: Jani Laukkanen

Heinäkuussa koko Suomi tuntuu olevan lomalla. Se asettaa aina medialle oman haasteensa tavoitella lomailevia asiantuntijoita antamaan lausuntoja järven selältä ja mökkilaitureilta.

Kirkkokin tuntuu siirtyneen lepoasentoon. Herätysliikkeiden kesäjuhlien linjapuheiden jälkeen kiivas kirkollinen keskustelu vaihtuu kesäkonserteiksi ja -teattereiksi. Silloin tällöin mukavaa tunnelmaa rikkovat kahnaukset rippileireillä ja hautausmaiden kukkia turmelevat sarjakastelijat ja pitkäkyntiset.

Nyt on hyvää aikaa toimittajankin käydä läpi kirkollisen päätöksenteon pöytäkirjoja.

KIRKON YLIMPIEN päättävien elimien eli kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen asiakirjat sekä Kirkkohallituksen pöytäkirjat löytyvät kätevästi Kirkkohallituksen sivuilta Domus-julkaisusta. Ilahduttavaa on myös se, että seurakuntien ja seurakuntayhtymien valtuustojen ja neuvostojen esityslistat ja pöytäkirjat ovat jo erinomaisen hyvin saatavissa joko niiden omilta sivuilta tai Kirkkohallituksen Domus-julkaisusta.

Kokonaan toinen asia ovatkin sitten hiippakuntien tuomiokapitulit. Ne kokoontuvat heinäkuuta lukuun ottamatta kerran kuussa. Kokousten pöytäkirjat ovat kuitenkin saatavilla vain erikseen pyydettäessä.

TUOMIOKAPITULIT PÄÄTTÄVÄT seurakuntien ja seurakuntayhtymien viroista ja valvovat viranhoitoa. Ne tekevät myös aloitteita seurakuntaliitoksista ja käsittelevät niitä.

Tuomiokapitulit käyttävät siis seurakuntalaisten kannalta tärkeää päätösvaltaa. Siksi on tärkeää, että niiden päätökset ovat myös helposti jostain luettavissa.

Toki kapitulit tiedottavat kokouksissa tehdyistä päätöksistä. Tiedotus ei kuitenkaan kata kaikkea, mitä kokouksissa on päätetty. Virkaan nimitettyjen pappien ja pastoraalitutkinnon suorittaneiden varjoon saattaa kätköön seurakuntalaisen kannalta merkittäviä lausuntoja, kuulemispyyntöjä, esityksiä ja kanteluita.

Avoimuus lisää luottamusta. Siksi tuomiokapitulien on nyt syytä laittaa automaattisesti pöytäkirjansa näkyville Domus-julkaisuun. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta tämä on jo onnistunut. Miksipä ei siis muiltakin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Toivottomuudesta syntyy sohjoa, johon talot valuvat
Seuraava artikkeliRuoka-avun tarve on jo kasvanut nykyisen hallituksen aikana – seurakuntien diakoniatyö jakaa nyt myös EU:n osarahoitteisia maksukortteja

Ei näytettäviä viestejä