Pääkirjoitus: Tuomion saaneella piispa Laajasalolla olisi pahoittelun sijaan anteeksipyynnön paikka

Maanantaina Helsingin käräjäoikeus tuomitsi piispa Teemu Laajasalon 20 päiväsakkoon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta.

Kyseinen rikos on tehty ennen hänen piispakauttaan. Tuomio ei ole vielä saanut lainvoimaa.

Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun piispa saa tuomion tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta. Luultavasti kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen piispa saa ylipäätään tuomion tuomioistuimessa.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli käsittelee piispa Teemu Laajasalon saamaa käräjäoikeiden päätöstä niin kuin se käsittelee kaikkien pappien saamia tuomioita. Kapituli tekee päätöksen siitä, antaako oikeuden päätös aiheen lausua siitä jotakin.

***

Kapituli arvioi kaikkia pappien ja tässä tapauksessa piispan saamaa tuomioita viranhoidosta käsin. Äärimmillään pappi tai piispa voi menettää pappisoikeutensa. Siihen tarvittaisiin kuitenkin todennäköisesti enemmän kuin sakkotuomio, joka Laajasalon tapauksessa on seurausta ennen piispuutta tehdystä kirjanpitorikoksesta.

Piispa Teemu Laajasalo on joutunut jo ennakkoon elämään tuomion alla tuomittuna rikosepäilyyn liittyvän poikkeuksellisen laajan julkisuuden ja sitä seuranneen ilkkumisen myötä. Myös käräjäoikeus perusteli mittavalla julkisuuden määrällä sitä, että syyttäjän vaatimaa tuomiota alennettiin.

Huomattavan laaja julkisuus ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Teemu Laajasalo on rikkonut lakia. Tuomiokapitulin verkkosivuilla Laajasalo totesi tuoreeltaan, että ”omia virheitä ei saa tekemättömiksi ja laiminlyöntejä on turha selitellä. Olen jo aiemmin myöntänyt teonkuvauksen ja pahoitellut huolimattomuuttani”.

Pahoittelun sijaan piispalla olisi nyt anteeksipyynnön paikka. Julkisesti anteeksi pyytämällä Laajasalo osoittaisi nöyryyttä ja antaisi sitä kautta laajempaa esimerkkiä.

***

Erityistä vertauskuvallisuutta on siinä, että piispan saama käräjäoikeuden tuomio julistettiin laskiaissunnuntaita seuranneena arkipäivänä ja kahta päivää ennen varsinaisen paastonajan alkamista.

Ortodoksisessa kirkossa sovintosunnuntaina paastonajan alkaessa ihmisillä on tapana pyytää toinen toisiltaan anteeksi esimerkiksi näin sanoen: ”Antakaa minulle syntiselle anteeksi”. Jumalanpalveluksissa kirkkokansa ja papisto pyytävät toisiltaan anteeksi.

Mielenmuutokselle ja itsetutkiskelulle omistettu suuri paastonaika on nyt alkanut kaikille syntisille, niin piispoille kuin maallikoille.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 7.3.2019.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo piispanvaalikampanjansa avauksessa helmikuussa 2017.

Lue myös:

Käräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota

Kapituli käsittelee piispa Laajasalon tuomiota – tietoon tulevat pappien rikostuomiot puidaan aina

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKylväjän uudeksi lähetysjohtajaksi Taneli Skyttä – ”Tanelilla on Jumalan antamat lahjat ja kyvyt”
Seuraava artikkeliHelsingissä tarkennettiin tilastoja: Luterilaisen kirkon jäseneksi kastettuja lapsia on luultua enemmän

Ei näytettäviä viestejä