YK:n järjestämä vähiten kehittyneiden maiden konferenssi pidettiin 6.–8.3. kaikessa hiljaisuudessa Dohassa. Eipä siitä mediassa ääntä juuri pidetty.
Konferenssi oli laatuaan viides. Se pidetään kymmenen vuoden välein.
Konferenssissa hyväksyttiin poliittinen julkilausuma, joka ohjaa maailman 46 vähiten kehittyneen maan tukitoimia seuraavat kymmenen vuotta. Mitään pakotteita tukitoimiin tarttumiseen ei ole.
Vähiten kehittyneet maat ovat pudonneet globaalista kehityksestä. Niitä koettelevat laajamittainen köyhyys, luonnonkatastrofit, konfliktit ja kulkutaudit. Nyt kehitystä taannuttavat rokotteiden puutteessa covid, Ukrainan kriisin aiheuttama hintojen nousu ja inflaatio sekä tietysti ilmastonmuutos. Näissä maissa asuu 1,1 miljardia ihmistä.
Turhauttavaa on se, että viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana vähiten kehittyneiden maiden joukosta vain kuusi on pystynyt nousemaan keskituloisten maiden joukkoon. Niistä kuudesta Malediivit, Vanuatu ja Samoa ovatkin sitten seuraavaksi vaarassa hukkua merenpinnan noustessa ilmastonmuutoksen takia.
SUOMI PUOLESTAAN on yksi maailman kolmestakymmenestä rikkaimmasta maasta. Saatamme elää hankalampaa talouden vaihetta ja vaikeita päätöksiä on tehtävä. Silti meillä on varaa auttaa muita.
Suomen kehitysyhteistyön budjetti tälle vuodelle on 1 177 miljoonaa euroa, mikä arvioiden mukaan on noin 0,42 prosenttia Suomen bruttokansantulosta. Kehitysyhteistyön määrärahoista noin kolmannes menee maailman vähiten kehittyneille maille.
Näin eduskuntavaalien alla Kotimaa kysyi kahdeksalta suurimmalta puolueelta, mikä niiden näkemys kehitysyhteistyön määrärahoista on. Yhtä lukuun ottamatta ne kaikki ilmoittavat sitoutuvansa pyrkimään YK:n kehitysrahoituksen 0,7 prosentin tavoitteeseen. Osa päättäväisemmin, osa korostetusti pitkällä tähtäimellä.
Lähetä leipäsi vetten yli, niin ajan mittaan saat sen takaisin, neuvoo Vanhan testamentin Saarnaaja. Hänen neuvonsa liittyy sijoittamiseen. Mutta sijoittamista on myös se, kun tuetaan kehittyviä maita, niiden asukkaita omassa maassaan. Se on sijoitus parempaan ja rauhallisempaan maailmaan.
Lue myös
Puoluejohto Kotimaan tentissä: Koulujen uskonnonopetus jakaa puolueita
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä