Teini-ikäinen poika oli viime viikolla pyöräilemässä kotikaupungissaan Oulussa, kun aikuiset ihmiset alkoivat huudella hänelle: ”Rajat kiinni!”.
Kyseinen poika on aikoinaan adoptoitu Etelä-Afrikasta oululaisen Satu Saarisen perheeseen.
***
Viime perjantaina julkistettiin emeritusarkkipiispa Kari Mäkisen vetämän työryhmän mietintö vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostamisesta.
Työryhmä määritteli vihapuheen sellaisiksi ilmaisumuodoiksi, jotka ”levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa”.
Eri ministeriöiden asettaman työryhmän mukaan vihapuhe on niin vakava ongelma, että se edellyttää hallitustasoisia linjauksia.
Työryhmä esittää muun muassa toimintaohjelman laatimista, osaamiskeskuksen perustamista sekä muutoksia lainsäädäntöön. Työryhmä muistuttaa myös siitä, että vihapuhe on uhrin lisäksi tuhoisaa koko demokraattiselle yhteiskunnalle, oikeusvaltiolle ja sananvapaudelle.
Kari Mäkisen mukaan vihapuheeseen puuttumisessa on viime kädessä kyse ihmisarvon puolustamisesta. Johdonmukaisena ja väsymättömänä ihmisarvon puolustajana Kari Mäkinen on ollut juuri oikea henkilö vetämään vihapuheen vastaista työskentelyä.
Työryhmän mukaan vihapuheeseen liittyvät usein sellaiset vaikuttamiskeinot kuin tarkoituksellisesti harhaanjohtava tieto sekä valeuutiset.
***
Kahdeksas käsky kieltää lausumasta väärää todistusta lähimmäisestä. Kautta aikain ihmisen on ollut vaikea noudattaa myös tätä käskyä.
Muutos aikaisempaan on siinä, että verkko mahdollistaa kahdeksannen käskyn rikkomisen sekä harhaanjohtavan tiedon tai valeuutisten levittämisen hetkessä suurille joukoille.
Työryhmä nosti esille vihapuheen vastaisen työn hajanaisuuden ja koordinoimattomuuden. Myöskään lainsäädäntö ei vastaa nykyistä tilannetta.
Lainsäädäntöön ei ole määritelty rikosta, jonka nimike olisi vihapuhe. Vihapuheesta tulee rikos vasta, kun siihen liittyy esimerkiksi kiihottaminen jotakin kansanryhmää vastaan.
Emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen sanoo työryhmän julkaisussa, että sanat ovat jo tekoja, hyvässä ja pahassa.
Vihapuheen vastaisissa toimissa on paljon tehtävää. Yhtenä tavoitteena on, että Saarisen perheen teinipoika voi liikkua ilman joutumista rasistisen huutelun kohteeksi.
Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 23. toukokuuta.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Seitsemän uskontojohtajaa: Tuomitsemme kaiken uskonnollisen ja ideologisen väkivallan ja vihapuheen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.