Pääministeri: Kulosaaren uskonnonopetuskokeilu merkittävä innovaatio

Katainen kork205Jyrki Katainen otti laajasti kantaa yhteiskunnan arvomuutoksiin. Esimerkkinä erittäin hienosta sosiaalisesta innovaatiosta Katainen mainitsi Kulosaaren koulun suunnitelmat opettaa eri uskontoja ja elämänkatsomustietoa osin yhdessä ryhmässä. Hän toivoo, ettei mikään laki estäisi tällaista järkevää toimintaa. Asiasta kertoi
Helsingin Sanomat
.

Puheessaan Katainen sanoi, että yhteiskuntamme on muuttunut auktoriteettiyhteiskunnasta yksilökeskeisemmäksi. Suuren yhteisen konsensuksen hakeminen on tullut entistä vaikeammaksi monessa asiassa. Auktoriteettien mureneminen ei ole kuitenkaan vähentänyt maailman ymmärtämisen tarvetta.

– Jokainen meistä etsii omaa maailmanselitystään. Arjen kiireiden ja murheiden keskellä moni haluaa uskoa yksinkertaisiin totuuksiin, helppoihin selityksiin. Ongelma on siinä, että ne tavoittavat harvoin muuttuvan maailman monimutkaiset syy-seuraussuhteet. Yksinkertaiset totuudet eivät tilannettamme ratkaise, vaan ratkaisuvaihtoehdot ovat entistä moninaisempia, pääministeri sanoi.

Katainen havainnoi, että ihmiset hakeutuvat esimerkiksi sosiaalisen median kautta entistä enemmän samanmielisten joukkoihin. Työyhteisötkin muuttuvat aiempaa homogeenisimmiksi, kun esimerkiksi asiantuntijatyöyhteisöissä siivoojat kuuluvat eri työyhteisöön ja puhelinvaihteet löytyvät Rovaniemeltä tai Intiasta.

– Samanmielisten joukossa mielipiteiden kirjo tuskin on niin laaja kuin erilaisten ihmisten yhteisöissä. Säilyykö meillä kyky ymmärtää toisten ihmisten elämää ja ajattelutapoja? Katainen kyseli.

Katainen näkee pirstaloituvassa, yksilöllistyvässä ja auktoriteettiasemia murtavassa todellisuudessa sekä mahdollisuuksia että uhkia. Parhaimmillaan yksilöllistyvä maailma mahdollistaa ennennäkemättömän luovuuden ja huikeat innovaatiot. Pahimmillaan se johtaa itsekkyyteen ja yhteisen hyvän unohtamiseen.

Katainen kuitenkin luottaa siihen, että oikea demokratia vahvistuu, kun ihmiset tekevät keneltäkään lupaa kyselemättä omia valintojaan.

– Meidän on luotava ilmapiiri, jossa keskustellaan avoimesti, uskalletaan laittaa itsensä peliin, yritetään ja kokeillaan, epäonnistutaan ilman totaalista tuomiota, opitaan epäonnistumista, ja mennään yhdessä eteenpäin. Johtajien tulee toiminnallaan herättää ihmisissä luottamusta ja osoittaa suuntaa, josta toivo paremmasta löytyy.

Auktoriteettien murtuminen näkyy Kataisen mukaan myös median muutoksessa. Aiemmin normaaliin elämäntapaan kuului sanomalehden tilaaminen kotiin. Keskeiset tiedotusvälineet ja uutislähetykset tavoittivat valtaosan suomalaisista ja niiden rooli yhteiskunnan mielipideilmaston määrittelyssä oli selkeä.

– Tämä on ollut rajussa muutoksessa viimeisten vuosien aikana. Ihmisten yksilöllistyvämpi halu hakea itselleen soveltuvaa tietoa on muuttunut sosiaalisen median ja sähköisen tiedonvälityksen aikana.

Kataisen puherunko kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Lue myös: Helsingin Kulosaaren uskonnonopetuksesta kantelu

Apulaisoikeusasiamies vastasi Kulosaari-kanteluun

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKokemukset tulevat taas
Seuraava artikkeliEgyptissä yli 20 kirkkoa hyökkäyksen kohteena

Ei näytettäviä viestejä