Pääseekö eläketeologi vielä väitöstutkijaksi?

Kotimaa Pro otti selvää, millä edellytyksillä eläkeläisteologista voi nykyisin tulla väitöskirjatutkija. Tohtorikoulutus on entistä tavoitteellisempaa toimintaa ja sisäänpääsyä on tiukennettu. Tietyt ehdot täyttävä eläkeläinen on kuitenkin edelleen tervetullut väitöstutkijaksi.

Jos on saanut pro gradusta arvosanaksi vähintään magnan ja väitöskirjan haluaa tehdä maisterintutkintonsa pääaineesta, voi ryhtyä luonnostelemaan tutkimussuunnitelmaa.

– Kaikki alkaa kuitenkin yhteydenotosta pääaineen professoriin, Helsingin teologisen tiedekunnan tiedesihteeri Hanna-Maija Ketola sanoo.

Valmis tutkimussuunnitelma on Ketolan mukaan tärkeä paperi. Se on 10–15 sivun mittainen teksti, jonka perusteella jatko-opiskeluhakemus joko hyväksytään tai hylätään.

Aiheen mielekkyydestä ja näkökulmista voi keskustella professorin kanssa etukäteen, mutta professori ei auta tutkimussuunnitelman kirjoittamisessa. Sen tekeminen on ikään kuin pääsykoe, jolla testataan akateemisia edellytyksiä ja valitun aiheen syvällistä hallintaa.

Tutkimussuunnitelman tason lisäksi jatko-opiskelijaksi hyväksyminen edellyttää, että tutkimukselle on saatavissa ohjaaja.

– Huiput yleensä saavat ohjaajan, mutta muut voivat joutua odottamaan. Tohtorikoulutettavien sisäänotto on ylipäätään tiukentunut. Harrastelupohjalta ajatusta hellivät eivät ehkä enää edes hae tohtorikoulutukseen, Ketola sanoo.

Lue lisää aiheesta Kotimaa Prosta.

Kuva: Scandinavian StockPhoto

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko kantoi vastuuta siirtoväen henkisestä huollosta sodan ajan Suomessa
Seuraava artikkeliPeura: Kirkkomme kärsii hengellisestä anemiasta

Ei näytettäviä viestejä