Valkealan kirkossa on paastonajan esillä kuvataiteilija Teemu Korpelan näyttely Ristiltä otto. Osa seurakunnan luottamusmiehistä on sitä mieltä, että näyttely ei sovi kirkkoon.
Aloite näyttelyn tuomiseen Valkealan kirkkoon tuli pastori Ari Luomajoelta.
– Nykyään hyvin harvoin tarjoutuu tilaisuus, että kristillisiä teemoja käsitellään taiteessa saati, että teokset liittyvät teemaltaan juuri Valkealan kirkon alttaritauluun, Luomajoki sanoo.
Lähtökohtana näyttelylle oli kirkon alttaritaulu, A.G. Thitzin
Ristiltä otto vuodelta 1819. Myös Thitzin teoksen sopivuudesta keskusteltiin aikoinaan kovasanaisesti. Vuoden 1887 piispantarkastuspöytäkirjassa toivottiin ”ruman” taulun korvaamista ja todettiin, että se aiheuttaa ”kauneusaistiltaan kehittyneimmissä vain pahennusta”.
Korpelan näyttelyn tuomista kirkkoon käsiteltiin ensimmäisen kerran seurakuntaneuvoston kokouksessa viime joulukuussa. Silloin neuvosto otti varovaisen myönteisen kannan näyttelyä kohtaan, kunhan teokset sopivat kirkkotilaan.
Kun näyttelystä keskusteltiin seurakuntaneuvostossa uudestaan helmikuun alussa, se herätti vastustusta. Luottamusmiehiä mietitytti tauluissa esitetty alastomuus ja kuva-aiheiden raakuus. Lopulta päätettiin, ettei teoksia tuoda kirkkosaliin vaan näyttely viedään kokonaisuudessaan kirkon sivusaliin.
Yksi vastustajista oli Veijo Heikari. Heikari sanoo olevansa pahoillaan siitä, että taulut päätettiin tuoda kirkkoon, mutta ymmärtävänsä, että koko näyttelyn peruuttaminen olisi ollut helmikuun alussa myöhäistä.
– Ihan suoraan voi sanoa sen, että Kristus ei ollut ristillä päätön eikä kädetön. Hän kuoli ristillä meidän syntiemme tähden ja hänet häpäistiin siinä, niin ei häntä tarvitse häpäistä uudestaan, hän sanoo.
Heikari ei halua ottaa kantaa teosten taiteelliseen arvoon vaan ainoastaan niiden sopivuuteen kirkkoon.
– Kirkko on jumalanpalvelushuone. Sinne ei pidä tuoda mitään sellaista, mikä ei ole sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa.
Ari Luomajoki kertoo toivoneensa, että taulut olisi voitu ripustaa kirkon etuosaan alttaritaulun viereen näyttelyn aukioloaikoina, yhteensä kuudeksi tunniksi viikossa.
– Tällöin yhteys kirkon alttaritaulun teemaan olisi ollut selkeämmin nähtävissä.
Luomajoen mukaan teoksia ei missään vaiheessa ollut tarkoitus ripustaa kirkkoon niin, että ne olisivat olleet jatkuvasti nähtävänä.
– Ne ovat sellaisia tauluja, että ne eivät ole jumalanpalveluskäyttöön sopivia, hän sanoo.
Luomajoki epäileekin osan näyttelyä kohtaa esitetystä kritiikistä johtuneen siitä, että tätä ei ollut oivallettu, vaan teosten pelättiin olevan esillä jumalanpalvelusten aikana.
Näyttely avattiin sunnuntaina 2. maaliskuuta. Avajaisissa oli Luomajoen arvion mukaan hieman yli 40 ihmistä.
– Sain kävijöiltä kannustavaa ja kiittävää palautetta, Luomajoki kertoo.
– Ihmiset kokivat, että teokset tuovat Kristuksen kärsimyksen näkyväksi, sillä ne eivät ole kiiltokuvamaisia. Jos on ollut paheksuntaa, niin on ollut myös valtavaa innostusta.
Osa näyttelyn teoksista on nähtävissä kuvataiteilijamatrikkelissa.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan sanomat.
Ilmoita asiavirheestä