Paastovinkki 11/40: Riistäytyykö shoppailu käsistä?

Paastovinkki-sarjassa haastetaan osallistumaan paastoon. Tällä kertaa kysytään, miten shoppailet? Voisitko luopua shoppailusta päivän tai paaston ajaksi – tai jopa kokonaan?

Nyky-yhteiskunnassa ostoriippuvuutta ei kovin helposti kutsuta ongelmaksi, sillä ostaminen ja kuluttaminen j rinnastetaan toisiinsa. ”Kerro miten shoppaat, niin minä kerron milalinen olet.”

Milloin on syytä tarkistaa omaa ostoskäyttäytymistään? Ainakin jos:

1. Jos huomaa itsessään ajoittaisen, vastustamattoman halun ostaa tavaroita, joita ei välttämättä tarvitse tai joiden ostamiseen ei itse asiassa olisi varaa.

2.Jos ajatusten kohteeksi muodostuu tavan takaa toistuva pakkomielteen kaltainen ostamisen suunnittelu ja ostaminen tai toistuvat ”heräteostokset”, ja niiden jälkeen ostamisen seurausten selvittely (tavaroiden piilottelu tai selittelyt perheelle, tavaroiden palautus ja vioista valittaminen, ostovelkojen hoitaminen).

3.Jos kokee ostamisen yhteydessä voimakasta mielihyvää, ostamisen huumaa ja jälkivaikutuksena ostokrapulaa, pettymystä ja masennusta.

Jos kaikki edellä mainittu toistuu lähes saman kaavan mukaan kerrasta toiseen päivittäin, viikoittain tai kuukausittain, kannattaa tarkistaa oman shoppailunsa tarkoitusperiä. Voiko kysymys olla shoppailu- eli ostoriippuvaisuudesta?

Kokemuksia paastosta Facebookissa

7 vinkkiä, 7 viikkoa (Saksan luterilaisen kirkon paastosivusto 7 Wochen ohne)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnissa innostuttiin vaalipaneeleista
Seuraava artikkeliKirkkoherran vaalin toimittamiseen ehdotetaan vaihtoehtoisia tapoja

Ei näytettäviä viestejä