Paastovinkki-sarjassa haastetaan osallistumaan paastoon.
Mieti, onko sinulla jokin viaton addiktio, esimerkiksi suklaanhimo, jonka hallitsemisesta tai rajoittamisesta olisi sinulle hyötyä.
Voisitko luopua vaikkapa suklaasta päivän tai paaston ajaksi – tai jopa kokonaan?
Kohtuullisessa määrin nautittuna suklaa ei aiheuta mitään haittavaikutuksia. Suklaan huonoja puolia ovat kaloripitoisuus sekä rasvaisuus, joka voi lisätä muun muassa ihon aknetaipumusta.
Terveystietoiselle kuluttajalle tumma suklaa on makeannälkään suositeltavampi vaihtoehto. Sillä on osoitettu olevan myös terveydellisiä vaikutuksia, silloin kun se sisältää riittävän määrän aitoa kaakaojauhetta. Kaakaolla on havaittu olevan lieviä verenhyytymiseen vaikuttavia edullisia terveydellisiä ominaisuuksia. Vaaleasta suklaasta nämä terveysvaikutukset puuttuvat.
Tumma suklaa:
• auttaa ainakin hetkellisesti sepelvaltimoita laajentumaan sekä vähentää hapettumisstressiä ja verihiutaleiden kasaantumista.
• sisältää runsaasti sydämelle terveellisiä flavonoideja. Kun ihminen syö suklaata, veren virtaavuus paranee ja verisuonet laajenevat.
• Suomen Akatemian tutkimus vahvistaa myös vanhaa uskomusta parantavasta vaikutuksesta sydänsuruihin, sillä suklaa sisältää paljon mielialaan ja aivojen serotoniinituotantoon positiivisesti vaikuttavia yhdisteitä, kuten teobromiinia, tryptofaania, kofeiinia ja fenyyliamiineja.
• Kuopion yliopiston tutkimuksessa on todettu tumman suklaan vaikuttavan edullisesti kolesteroliarvoihin.
Addiktiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa aineellista tai aineetonta asiaa, jolla on ihmiselle haitallinen vaikutus. Puhuttaessa aineellisesta asiasta, on sille ominaista halu jatkuvasti käyttää ainetta ja suurentaa sen annosta. Jatkuva käyttö lisää yleensä toleranssia eli elimistön kykyä sietää kyseistä ainetta.
Paastoasiaa Facebookissa.
Ilmoita asiavirheestä