Kotimaa24:n Paastovinkki-sarjassa haastetaan osallistumaan paastoon.
Mieti, voisitko valmistaa tänään ruokaa itse ja nauttia sen kiireettömästi, kaikessa rauhassa – mahdollisuuksien mukaan yhdessä perheesi tai ystäväsi kanssa – niin kuin entisinä aikoina.
Al Goren kaksi Oscar-palkintoa voittaneen ja maailmanlaajuiseen tietoisuuteen levinneen ilmaston lämpenemisestä kertovan dokumenttielokuvan, ”Epämiellyttävä totuus”, tuottajana toiminut Lauren David on tuonut ympäristöaktivismin myös perheiden ruokapöytiin.
Uudessa kirjassaan ”The Family Dinner” David liittää kotiruokailuhetken vihreämpään ja kestävämpään kehitykseen. Hän kirjoittaa sen lähtevän muun muassa siitä, miten ruoka päätyy lautaselle ja miten ylijäänyt ruoka säilötään.
David toteaa, että emme enää edes tiedä mistä ruokamme on peräisin, koska emme kasvata sitä itse. Hän toteaa ruoan kasvattamisen oleva paitsi ympäristötietoista myös antoisaa. Jo omien yrttien kasvattaminen ikkunalaudalla vähentää tarvetta ostaa muoviin pakattuja kuivamausteita kaupasta.
Ympäristöllisten asioiden lisäksi David uskoo myös perheen yhteisten kotiruokailuhetkien edesauttavan terveellistä ruokavaliota, vähentävän ylipaino-ongelmia ja sairauksia, säästävän rahaa ja tuovan perheenjäsenet lähemmäksi toisiaan. Hänen mukaansa perheen yhteinen ateriointi antaa mahdollisuuden yhteiseen keskusteluun esimerkiksi ympäristöasioista
David suosittelee myös ”lihattomia maanantaita”, jotka voivat muun muassa vähentää ilmaston lämpenemistä. Hän toteaa lihateollisuuden olevan vastuussa jopa 51 % maailman kasvihuonepäästöistä. David toteaa, että poistamalla vain noin 10 grammaa lihaa viikossa, ihmiset voisivat vähentää ilmaston lämpenemistä aiheuttavia myrkkyjä yhtä paljon kuin jos liikenteestä otettaisiin pois 4 -6 miljoonaa autoa.
Kokeile kokata Marttojen Kasviswokkia
Kokemuksia paastosta Facebookissa
Ilmoita asiavirheestä