Paastovinkki-sarjassa haastetaan osallistumaan paastoon. Tällä kertaa kysytään, voisitko vähentää sokerin kulutusta edes yhden päivän ajaksi – tai kokonaan.
Tilastojen mukaan suomalaiset syövät sokeria lähes kaksinkertaisen määrän viralliseen suositukseen verrattuna. Sokeria on ”piilotettuna” useisiin elintarvikkeisiin, eikä kuluttaja aina tiedosta syövänsä sokeria.
Mitä sokerista luopumisesta tai sen syömisen vähentämisestä sitten seuraa? Ainakin seuraavia asioita: hampaat pysyvät terveempinä, säästyy ylimääräisiltä kaloreilta, sokerihumala (sokerin aiheuttama yliaktiivisuus) ei vaivaa ja iho pysyy pitempään nuorekkaana.
Mieti siis, voisitko luopua erityisesti valkoisesta eli teollisesti puhdistetusta sokerista päivän tai paaston ajaksi – tai jopa kokonaan.
Epäterveellisen valkoisen sokerin voi ravinnossa korvata myös puhdistamattomalla sokerilla, ruskealla sokerilla, hunajalla, hedelmäsokerilla, kuivatuilla hedelmillä tai ksylitolituotteilla.
+ Kevyttä työtä tekevä nainen saisi suositusten mukaan syödä sokeria n. 45 g päivässä ja mies n. 55 g päivässä. Suomalaiset syövät kuitenkin n. 100 g/hlö/vrk.
Lue lisää sokerittomuudesta
Lue lisää paastonajasta
Ilmoita asiavirheestä