Kyyhkynen-lehden pääteemat toimituskauden 2010 päätoimittajana toimineen Heli Yli-Räisäsen aikana. Hän kertoo halunneensa murtaa kapeaa kuvaa teologeista, jotka ”punastelevat tai jylisevät perkeleen teoista, kun puhutaan sukupuolesta ja seksuaalisuudesta”.
Kyyhkynen on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tiedekuntayhdistyksen lehti.
Erään pienemmän paikkakunnan kirkkoherralta tuli päätoimittaja Heli Yli-Räisäselle närkästynyt viesti, jossa hän tiedusteli, että onko teologian ylioppilaalla tiedostamaton tarve osoittaa olevansa osa rentoa porukkaa.
– Se tarve ei ole tiedostamaton. Ikävää olisi, jos en pitäisi itsestäni, tuntisin alemmuutta siitä, kuka tai osa mitä porukkaa olen. Palaute, jossa käytetään hierarkkiseen ajattelutapaan perustuvaa tiedostettua tai tiedostamatonta retoriikkaa on masentavaa. Se muistuttaa siitä, miten tasapäistäviä ja erilaisuutta suvaitsemattomia ihmiset voivat olla, Heli Yli-Räisänen sanoo.
Niin jutuiltaan kuin kuviltaan irrotteleva Kyyhkynen on puhuttanut teologian opiskelijoita Helsingissä. Sitä on kiitelty ja jopa hävetty.
– Teologien piireissä ja kirkollisissa piireissä Kyyhkynen on ollut räväkkä useiden muidenkin toimituskuntien kausilla. Useat teologit ovat olleet tyytyväisiä, että lehti on tarttunut vanhoihin aiheisiin tuoreella otteella ja käyttänyt reilusti huumoria. Erityisesti ei-teologit ovat olleet innoissaan, että ainakin heidän mielissään kiinteästi kirkkoon linkittyvän tahon julkaisu on ollut helpommin lähestyttävä kuin jämähtänyt kirkkoinstituutio.
Helsingin ylioppilaskuntien yhdenvertaisuuskilpailussa ja järjestölehtikilpailussa Kyyhkysen heteroutta käsittelevä numero sai molemmissa kunniamaininnan.
Heli Yli-Räisänen muistuttaa, että käsitykset sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ovat osa uskontojen rakenteita, ja valtaa on voitava kritisoida. Sukupuoli ja seksuaalisuus ravistelevat usein myös kirkkoa.
– Kirkon tulevan työntekijän tulisi olla kiinnostunut näistä aiheista, että edes ymmärrettäisiin, mistä kaikesta näiden käsitteiden alla puhutaan, oli oma uskonnollinen näkemys käsitteistä mikä tahansa.
– Tuntuu, että uskonnon ympärillä loukkaannutaan helposti, ei osata nauraa itselle ja omille näkemyksille asioista, ei haluta purkaa rakenteita edes ajatuksen tasolla. Medialukutaitokin tuntuu olevan suhteellisen heikkoa. Provosoidutaan helposti, kun journalistinen ote on jotain muuta kuin ryppyotsaisen vakavaa, päätoimittaja summaa.
Tutustu Yli-Räisäsen päätoimittajakauden Kyyhkysiin
täällä, valtaa käsittelevä lehti ilmestyy piakkoin.