”Päätökset on tehtävä niin, että kehtaa näyttää naamansa”

Katja Andrejev, 35, istuu Haminan seurakunnan kirkkovaltuustossa toista kauttaan. Varapuheenjohtajan nuijaa heiluttava vaikuttaja on myös Vihreiden puoluevaltuuskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu. Seurakunnalliset kokoukset ovat Andrejeville kaikkein mieluisimpia.

– Niissä tulee yksinkertaisesti hyvä olo. En tiedä onko syynä se, että laulamme kokouksen alussa virren, pidämme pienen hartauden ja luemme lopuksi Herran siunauksen. Olipa syy mikä tahansa, en ole muissa kokouksissa kokenut vastaavaa oloa.

Valtuutetun tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Andrejev listaa yhteistyötaidot, hyvät korvat sekä kiinnostuksen asioita kohtaan.

– Kokouksiin ei voi vain mennä ja katsoa paikan päällä esityslistaa. Asioista on otettava selvää ja niihin on perehdyttävä. Päätökset täytyy tehdä niin, että kehtaa näyttää naamansa seurakuntalaisten edessä.

Politiikan ja uskonnon läsnäolo päätöksenteossa on Andrejevin mukaan luonnollinen asia.

– Osalla on puoluetausta, osalla ei. Politiikka ei kuitenkaan saa vaikuttaa kirkollisessa päätöksenteossa kuten ei uskonnollinen vakaumuskaan esimerkiksi kaupunginvaltuuston kuvioissa.

Tasa-arvon ja demokratian puolesta

Katja Andrejeville tärkeintä päätöksenteossa on kohdella kaikkia tasa-arvoisesti. Hän suhtautuu naispappeuteen ja sukupuolineutraaliin avioliittoon myönteisesti.

– Olemme kaikki tasa-arvoisia. Kenelläkään ei ole oikeutta luokitella ihmisiä. Haminan seurakunnassa henki on positiivinen ja sopivan avarakatseinen.

Valtuutettu toivoisi hieman väljempää toimintaa kirkolliskokoukseen. Varsinkin kolmen neljäsosan määräenemmistöä voisi pienentää.

– On hyvä, että päätöksiin vaaditaan selkeä enemmistö, sillä pienten marginaalien päätökset voivat olla repiviä. Silti esimerkiksi kahden kolmasosan enemmistö olisi mielestäni riittävä.

Talous puhuttaa, mutta henkilökuntaa ei irtisanota

Haminan seurakunnassa on tehty viime vuosina suuria investointeja. Mittavimmat toimenpiteet kohdistuivat kirkkoon.

– Miljoonan euron remontti valmistui vuonna 2013. Kirkkomme sai samalla uudet urut. Rahoitimme investoinnin omalla rahalla sekä lainalla. Vaikka menoerä oli suuri, on ollut hienoa nähdä miten tärkeä kirkko on seurakuntalaisille.

Talous puhuttaa Haminassa myös jatkossa. Seurakunnassa on silti tehty selkeät periaatepäätökset.

– Emme aio karsia henkilökuntaa, sillä toiminta ei pyöri ilman osaavia ihmisiä. On silti selvää, että tulevaisuutta täytyy miettiä järkevästi esimerkiksi eläköitymisten yhteydessä, sillä tulot eivät ole ainakaan kasvussa.

– Olemme luopumassa vanhasta seurakuntatalosta, missä toimii päiväkoti. Kun he muuttavat lähiaikoina uusiin tiloihin aiomme myydä kiinteistön. Suunnitelmissa on myös saada yhdelle leirikeskuksellemme vuokrakäyttöä tai jopa myydä se, Andrejev listaa.

Laulaminen tuo iloa

Vastapainoa päätöksenteolle Andrejev saa perheen kanssa olemisesta ja musiikin parista.

– Meillä on mieheni kanssa kuusi- ja kahdeksanvuotiaat lapset, joiden kanssa touhutessa unohtuvat muut asiat mukavasti. Harrastan myös yksinlaulua sekä olen mukana lauluryhmässä. Olen aiemmin selviytynyt myös Tangomarkkinoiden semifinaaliin, eli musiikki on tärkeä harrastus.

Kuva: Jarkko Aitolahti.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTimo Soini: Kristityt ovat vainotuin kansaryhmä
Seuraava artikkeliSisupartiossa opitaan uutta omalla tyylillä

Ei näytettäviä viestejä