Paavi torppasi saksalaispiispojen ehdotuksen ehtoollisesta protestanttien kanssa

Paavi Franciscus on estänyt saksalaisten piispojen suunnitelman sallia protestanttien pääsy katolisen kirkon ehtoolliselle niissä tapauksissa, joissa he ovat naimisissa katolilaisen kanssa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ehtoollinen on herättänyt vilkkaan ajatustenvaihdon Saksassa, jossa Martin Luther käynnisti reformaation 500 vuotta sitten. Myös Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier on myös osallistunut keskusteluun.

Paavin päätöksen antoi kirjeellä tiedoksi arkkipiispa, Vatikaanin uskonopin kongregaation johtaja Luis Ladaria kardinaali Reinhard Marxille, joka on Saksan piispainkonferenssin johtaja.

Itävaltalainen katolinen uutissivusto Kath.net ilmoitti asiasta maanantaina ja Vatikaani vahvisti kirjeen aitouden.

Suurin osa saksalaisista piispoista äänesti tänä vuonna ohjeiden puolesta, jotka helpottaisivat protestantteja pääsemään katolisen kirkon ehtoollisille – ja saamaan siunattua leipää ja joskus viiniä.

Katolilaisten ja luterilaisten käsitykset ehtoollisesta eroavat huomattavista. Katolilaiset uskovat leivän ja viinin tulevan Kristuksen ruumiiksi. Jotkut protestantit, erityisesti luterilaiset uskovat, että Kristus on ehtoollisessa itse läsnä.

Protestantit saavat katolisen kirkon ehtoollisen vain äärimmäisessä tapauksessa, esimerkiksi silloin kun ovat hengenvaarassa.

Saksalaiset piispat, jotka ovat tukeneet katolisten ja protestanttien välisten avioliittojen sisäistä yhteyttä näkevät, että ehtoollisen salliminen olisi myötätunnon ele. Steinmeier, joka on itse naimisissa katolilaisen kanssa, tukee tätä näkemystä.

Seitsemän konservatiivista piispaa kuitenkin vastustivat ehtoollisen avaamista protestanteille sanomalla, että ehtoollinen on keskeinen katolisen uskon kannalta eikä paikallisten kirkkojen kuuluisi päättää asiasta.

Paavin hyväksymässä kirjeessä Ladaria sanoo, että saksalainen asiakirja herättää merkittäviä ongelmia koko kirkolle ympäri maailman.

Konservatiiviset katolilaiset muissa maissa ovat myös väittäneet, että tällainen muutos heikentäisi katolista identiteettiä ja hämmentäisi uskovia.

Oikaisu 7.6.12.35: Artikkelissa kirjoitettiin virheellisesti, että Kath.net on Saksan katolinen uutistoimisto. Se on itävaltalainen katolinen uutissivusto.

Kuva: Jukka Granström. Katolinen messu Hämeenlinnan ortodoksikirkossa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKysely: Muualla Euroopassa aktiivikristityt vastustavat maahanmuuttoa – Suomi on poikkeus
Seuraava artikkeliUuteen matrikkeliin 
pääsevät vain papit – muut teologit jäävät rannalle ensi kerran vuosikymmeniin

Ei näytettäviä viestejä