Raskauden aikana päihteitä käyttävien naisten pakkohoito ei ole toteutumassa, uutisoi
Helsingin Sanomat
. Hallitusohjelmassa määritelty lakihanke raukesi peruspalveluministeri Susanna Huovisen näkemyksestä.
Huovisen mukaan ensin pitäisi varmistaa, että vapaaehtoinen hoito on kaikkien ulottuvilla.
HS:n mukaa Huovisen ilmoitus tästä on ollut kätkettyn kahden kansanedustajan, Pia Kauman (kok.) ja Jaana Pelkosen (kok.) kirjalliseen kysymykseen. He halusivat kiirehtiä työryhmän työtä samoin kuin toinenkin viime syksyn kirjallisista kysymyksistä.
Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toteaa, että asiasta on sovittu hallitusohjelmassa, eikä laki voi enää odottaa.
– Suomeen syntyy joka vuosi yli 600 lasta, joilla on vaurioita äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön takia, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessaan.
– Tarvitsemme molemmat: sekä vapaaehtoisuuteen perustuvat hoitopolut että viimesijaiset keinot niitä tilanteita varten, joissa odotusajan päihteettömyys ei toteudu vapaaehtoisesti.
Grahn-Laasonen jättää asiasta kirjallisen kysymyksen peruspalveluministerille tiistaina.
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo tiedotteessaan olevansa huolestunut tiedoista, joiden mukaan päihdeäitien tahdosta riippumattoman hoidon kehittämisestä tällä vaalikaudella oltaisiin luopumassa.
– Jokainen päihdepäivä altistaa kohdussa elävän lapsen vaurioille. Siksi toivon hankkeen etenevän.
– Vapaaehtoisuuteen pohjautuvan päihdekuntoutuksen tulee olla ensi sijalla. Äärimmäisissä tapauksissa tulee kuitenkin olla mahdollisuus tahdosta riippumattomaan hoitoon syntymättömän lapsen suojelemiseksi. Muutama kuukausi pakkoraittiutta on pieni hinta toisen ihmisen läpi elämän kestävien vammojen ehkäisystä.
– Tanskan ja Norjan kokemukset vahvemmista keinoista päihdeäitien auttamiseksi ovat tuoneet hyviä tuloksia. Raskausaikana nainen on erityisen motivoitunut pääsemään irti päihteistä. Jokainen äiti, myös päihderiippuvainen, pohjimmiltaan haluaa lapsensa parasta.
Ilmoita asiavirheestä