Pappeja ja kanttoreita edustavan Kirkon akateemiset AKI:n hallitus on päättänyt, että akilaisilla työpaikoilla ei järjestetä työnseisausta.
”Viranhaltijoiden osalta poliittinen lakko olisi myös vastoin kirkon virkaehtosopimuslakia. [Helsingissä 18.9. järjestettävään] Mielenilmaukseen voivat kuitenkin osallistua kaikki ne, joiden virka- ja työtehtävien suorittamista osallistuminen ei häiritse”, todetaan AKI:n tiedotteessa.
AKI ilmaisee tiedotteessaan huolensa hallituksen esittämistä toimenpiteistä, joilla rajataan yhteiskuntamme perustana olevaa sopimuksen vapautta. AKI sanoo tunnustavansa hallituksen huolen valtion talouden tasapainottamiseksi ja kansainvälisen viennin edistämiseksi, mutta painottaa että pakkokeinot eivät ole oikea tie.
AKI:n tiedotteessa muistutetaan myös, että julkisen sektorin pitkistä vuosilomista on aikanaan sovittu korvaamaan työntekijöille yksityistä sektoria heikompi palkkataso.
”Tämä koskee erityisesti kunnan ja kirkon työntekijöitä, jotka työskentelevät keskimääräisestä heikommalla palkalla. Kirkon hengellisen työn viranhaltijoita ei edes suojaa työaikalaki, eivätkä arkipyhälyhennykset, pyhäkorvaukset tai ylityölisät ole koskaan koskeneet heitä. Näillä henkilöstöryhmillä pitkän vuosiloman merkitys palautumisessa sekä työn ja perhe-elämän yhdistämisessä on oleellisen tärkeä.”
Kirkon akateemiset AKI on pappien ja kanttorien akavalainen työmarkkinajärjestö. AKI:n jäseniä ovat Suomen Kanttori-urkuriliitto ja Suomen kirkon pappisliitto, joilla on yhteensä noin 5 700 jäsentä.
Lue myös:
AKI: Pappien ja kanttorien epäreilu kohtelu pahenee
Hallituksen työelämäkiristykset koskevat myös kirkkoa
Ilmoita asiavirheestä