Papit antavat erilaisia rooleja kirkkoon kuulumattomille kummeille, selviää Kotimaa Pron kyselyssä. Esimerkiksi se, saako kirkkoon kuulumaton kummi kummitodistusta, vaihtelee.
Osa Kotimaa Pron haastattelemista papeista kertoi ajattelevansa, ettei kirkkoon kuulumaton kummi voi osallistua kasteen palvelutehtäviin.
– He ovat tietenkin perheen kutsusta tervetulleita kastetilaisuuteen, mutta heidän paikkansa ei ole olla seisomassa kastepöydän ympärillä varsinaisten kummien kanssa, lukemassa Raamattua tai esirukousta tai vastaamassa vanhemmille ja kummeille esitettyyn kysymykseen, sanoo Muuramen kappalainen Anna Maria Siljander.
Suurin osa vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että kirkkoon kuulumattomat voivat pitää lasta sylissä, lukea kastetilaisuudessa Raamattua, siunata lasta ja osallistua kaikilla muillakin tavoin tasavertaisesti kastetilaisuuteen kirkkoon kuuluvien kanssa.
– Jos pappi käytöksellään osoittaa, että kirkkoon kuulumaton on takarivin ihminen, hän viestittää samalla ylemmyydentuntoista ja kylmää kirkkoa. Sitä emme taida haluta, perustelee vs. seurakuntapastori Laura Mäkelä Porvoon suomalaisesta seurakunnasta.
Kummitodistuksen suhteen raati oli lähes yksimielinen: kirkkoon kuulumattomalle todistusta ei anneta. Papit perustelivat linjaa muun muassa sillä, että kummin on kirkon opetuksen mukaan oltava kastettu ja konfirmoitu kirkon jäsen.
– Ankealta tuntuu joka kerta. Yritän olla huomaavainen eli en mitenkään alleviivaa asiaa, sanoo Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Sari Lehti.
Nimettömänä pysyttelevä eteläsuomalainen pappi poikkeaa valtavirrasta. Hänestä todistuksen antaminen toimii evankelioivana eleenä, sillä todistuksessa on myös raamatunkohtia.
Kummitodistuksen antamalla hän kokee myös kunnioittavansa kastelapsen vanhempien arviointikykyä siinä, keitä aikuisia he haluavat läheisesti lapsensa elämään.
– Kirkkoon kuulumaton kummi voi osallistua lapsen kristilliseen kasvatukseen aivan yhtä hyvin tai paremminkin kuin kirkkoon kuuluva. Harva ”oikeakaan” kummi nykyään kasvattaa kummilastaan Raamattua lukemalla. Lämmin, välittävä läsnäolo lapsen elämässä on riittävää kristillistä kasvatusta. Uskonnollisuus on aina yksilöllistä ja vapaata, eikä se ole kirkon kontrolloitavissa todistusten avulla, pappi sanoo.
Kirkkohallituksen jumalanpalveluselämän asiantuntija Terhi Paananen kertoo, ettei yhteistä ohjeistusta kummitodistuksen antamisesta ole. Joissakin seurakunnissa on sovittu tietty käytäntö, ja joissakin hiippakunnissa piispa on ohjeistanut asiasta. Kaikissa seurakunnissa tai hiippakunnissa ohjeistusta ei kuitenkaan ole.
Lue lisää pappien näkemyksistä ja eri käytännöistä Kotimaa Pron kaikille avoimesti luettavissa olevasta jutusta.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Ylen kysely: Kummin tehtävä on olla aikuinen ystävä
Ilmoita asiavirheestä