Pappi Árpád Kovács on mukana asekuvan jakaneessa anarkistiliitossa – Piispa: Pappislupaus ulottuu vapaa-ajalle

Oulussa työskentelevän papin Árpád Kovácsin ympärillä kuohuu. Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kansainvälisen työn pastori on ollut tänä keväänä perustamassa äärivasemmistolaista Oulun anarkistiliittoa.

Ylen mukaan Oulun poliisi seuraa anarkistiliiton toimintaa . Toukokuun lopussa Oulun anarkistiliitto latasi julkiselle Facebook-sivulleen kuvan miehestä, joka kantaa rynnäkkökivääriä muistuttavaa asetta. Miehen kasvot on peitetty. Kovács on kertonut, ettei hän ole kuvassa. Ase on kuitenkin Kovácsin mukaan hänen. Kovács harrastaa ammuntaa.

Kovács on sanonut uutisissa, että anarkismi pyrkii edistämään päämääriensä – esimerkiksi rasismin ja syrjinnän vastustamista – rauhanomaisin keinoin. Anarkistiliitto ei Kovácsin mukaan pyri väkivaltaiseen kapinaan. Hän sanoi Ylelle, että asekuvalla liitto halusi osoittaa moraalista tukea Syyrian Kurdistanin rojavalaisia ja heidän taisteluaan kohtaan.

Oulun poliisilaitos on aloittanut esiselvityksen asekuvan julkaisemista. Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin ei ollut maanantaihin mennessä tehty asiaa koskevia kanteluita.

Kotimaa24 haastatteli tapauksesta Árpád Kovácsia ja Oulun piispaa Jukka Keskitaloa. Keskitalo ei kommentoi Kovacsin tapausta suoraan, mutta ottaa yleisemmin kantaa pappeihin ja ääriliikkeisiin. Kovács vastasi kysymyksiin puhelimitse ja Keskitalo sähköpostitse.

Árpád Kovács: Anarkismi sopii papille paremmin kuin monet muut liikkeet


Árpád Kovács, olet Oulun anarkistiliiton perustajajäsen. Mitä asioita haluatte edistää?

– Meitä yhdistää vapauden ja tasa-arvon – myös taloudellisen tasa-arvon – tavoittelu. Maailmanlaajuisesti haluamme kiinnittää huomiota siihen, että maailmassa vallitsee huomattava epätasa-arvo: kukaan ei voi olla vapaa, ennen kuin kaikki ovat vapaita. Vastustamme kaikenlaista rasismia ja vähemmistöjen syrjintää. Sitä esiintyy valitettavasti yhteiskunnassa ja kirkossa myös rakenteellisesti.


Entä asekuva somessa?

– Kuvaa en aio kommentoida ollenkaan.


Poliisi on kertonut seuraavansa ryhmäänne. Ihannoiko anarkismi väkivaltaa?

– Anarkismista on monenlaisia mielikuvia, mutta se ei ole mitään mummon- tai autonpotkimista eikä sen tavoite ole mellakoida. Anarkismi on äärivasemmistolainen liike, joka on yhtä vanha kuin kommunismi. Anarkismille kapitalismi on ongelma. Yleensä anarkismissa ei hyväksytä sitä, että äänestämällä voisi todella vaikuttaa. Minä kannatan anarkosyndikalismia ja sen keinoja saada aikaan muutoksia: kovin keino on yleislakko.

– Myönnän, että on myös anarkistisia liikkeitä, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan. Mutta anarkismiin ei kuulu väkivallan ihannointi. Me emme ihannoi väkivaltaa. Totta kai poliisi seuraa meitä. Enkä usko, että poliisi tai muut vallanpitäjät hirveästi tykkäisivät, jos kehotettaisiin yleislakkoon. Mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan, että poliisi seuraa meitä. Se on heidän työtään.


Oletteko liittona lähellä jotakin poliittista puoluetta ja onko teillä yhteistyötä?

– Puoluepolitiikka ei kuulu anarkismiin. Periaatteessa voisimme olla yhteistyössä rasismia vastustavien vasemmalla olevien puolueiden kanssa. Tosin esimerkiksi Espanjassa sellainen yhteistyö päättyi huonosti. Kiistat kommunistien kanssa murensivat yhteistyötä.


Onko mielestäsi sopivaa, että olet pappi ja mukana tällaisessa ryhmässä?

– Anarkismin mielikuvaa on ehkä julkisuudessa muokattu tarkoituksenmukaisesti. Anglikaanisessa kirkossa on myös kristillinen anarkistinen liike. Anarkismi on rakkauden, vapauden ja tasa-arvon liike. Minusta se sopii papille paremmin kuin monet muut poliittiset liikkeet tai jopa puolueet. Anarkismi ei ole vähimmässäkään määrin ristiriidassa pappislupaukseni kanssa.


Onko mikä tahansa laillinen poliittinen toiminta papeille sopivaa?

– Tästä minulla on ristiriitaisia tunteita. Olen anarkisti ja kannatan kristityn vapautta. Tekisi mieli vastata ”kyllä”, mutta on vaikea kuvitella, että jokin avoimesti rasistinen tai syrjivä poliittinen liike olisi papille mielekäs. Mutta en halua tuomita kerään. Jokainen voi itse arvioida, mikä toiminta on sellaista, että sen kautta välittyy Jumalan rakkaus.


Minkälaista palautetta olet saanut toiminnastasi?

– Osa palautteesta on selvästi paheksuvaa. Mutta on myös ihmisiä, jotka ovat ilmaisseet tukensa ja sanoneet, että heidän näkemyksensä anarkismista on muuttunut positiivisemmaksi. Ei ole olemassa pappia, joka kelpaisi kaikille. En ole salannut mielipiteitäni ja jos joku seurakuntalainen kääntyy puoleeni, hän tietää, mitä mieltä olen. Jos taas tuuraan kollegoitani toimituksissa tai messussa, enhän minä niissä rupea julistamaan poliittisia mielipiteitäni. Ne ovat seurakuntalaisten palvelemista.

– Minusta avoimuus on hyvä asia. Kirkossakin on edelleen esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä syrjiviä asenteita. Ei keskustelu lopu, ei kirkossa eikä yhteiskunnassa.


Onko jotakin muuta, mitä haluaisit sanoa?

– Kehottaisin ihmisiä suhtautumaan myös anarkismiin avoimin mielin. On olemassa hyviä kirjoja, joista saa tietoa. Kuva, joka anarkismista yleensä annetaan, ei ole koko totuus.

Piispa Keskitalo: ”Papin ei tulisi sekaantua harrastustoimintaan, jossa pidetään esillä väkivaltaista kuvastoa”

Pastori Árpád Kovácsin esimies on tuomiorovasti Satu Saarinen. Hän kommentoi alaisensa toimintaa Ylen uutisessa näin:

”Yksityiselämässään jokaisella ihmisellä on mielipiteen, poliittisen mielenilmaisun ja näiden julkaisun vapaus sekä oikeus kuulua laillisiin yhdistyksiin. Kyseistä uutta liittoa en vielä tunne. Kovács tekee kansainvälisen työn pappina tiiminsä kanssa tärkeää ja hyvää työtä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten parissa, yhteistyössä viranomaisten kanssa.”

Kaikki hiippakunnan papit ovat Oulun piispan kaitsennassa.


Piispa Jukka Keskitalo, mitä ajattelet siitä, että hiippakunnan pappi on mukana äärivasemmistolaisessa anarkistiryhmässä?

– Papilla on muiden kansalaisten tapaan oikeus kuulua laillisiin yhdistyksiin. Pelkkä yhdistykseen kuuluminen ei sinänsä ole papin kannalta ratkaiseva kysymys. Ratkaisevaa on, miten pappi toimii ja opettaa ja millaisia arvoja yhdistys edustaa. En pidä sopivana, että pappi osallistuu ääriliikkeiden toimintaan, koska äärimmäinen ajattelu on historian valossa usein johtanut myös äärimmäiseen toimintaan.


Minkälaiseen poliittiseen tai harrastustoimintaan papin ei pitäisi sekaantua?

– Poliittinen ja yhteiskunnallinen aktiivisuus on luonnollisesti sallittua papillekin. Selvää kuitenkin on, että papin ei tulisi sekaantua mihinkään sellaiseen harrastustoimintaan, jossa uhataan väkivallalla tai pidetään esillä väkivaltaista kuvastoa. Ongelmaksi pappeuden kannalta voi nousta myös sinänsä laillinen yhdistystoiminta, jos se on ristiriidassa pappislupauksen ja papin virkavelvollisuuksien kanssa. Tällaista olisi esimerkiksi toimiminen ateistiyhdistyksessä. Pappislupauksessa luvataan, ettei julkisesti julista tai levitä tai salaisesti edistä tai suosi kirkon tunnustusta vastaan sotivia oppeja.

– Pappislupauksen velvoitteet ulottuvat myös varsinaisten virkatehtävien ulkopuolelle. Esimerkiksi väkivaltaa ihannoivaan tai rasistiseen ideologiaan sitoutuva pappi ajautuu käytännössä ristiriitaan pappislupauksen kanssa ja käyttäytyy siten tavalla, joka ei ole papille sopiva, vaikka kaikki tämä tapahtuisikin vapaa-ajalla. Nämä asiat on arvioitava tapauskohtaisesti.


Nykyisin ihmiset voivat saada seuraamuksia yhdestä väärästä sanasta julkisuudessa. Miten tämä suhteutuu mielestäsi poliittisissa ääriryhmissä toimimiseen?

– Kuten edellä totesin, yhdistyksiin ja puolueisiin kuuluminen ja niissä toimiminen on papillekin mahdollista. Pappi ei voi kuitenkaan edistää kirkon uskoa ja tunnustusta vastaan sotivia aatteita ja oppeja. Asia on näin, olipa kysymys mistä aateryhmästä tahansa.


Suhtaudutaanko Suomessa mielestäsi tasapuolisen kriittisesti poliittisiin ääriliikkeisiin?

– Viime aikoina ovat olleet esillä enemmän äärioikeistolaiset liikkeet, varmasti aiheellisesta syystä. Niihin näyttää lieveilmiönä kuuluvan tietynlaista väkivallalla tai sen uhalla flirttailua. Kuten olemme huomanneet, tämä voi päteä myös äärivasemmistolaiseen toimintaan. Erityisen huolestuttavana ja tuomittavana pidän asekuvaston esillä pitämistä. Vihapuhe, väkivalta tai sen uhan esille nostaminen on yhtä tuomittavaa riippumatta siitä, mistä suunnasta se tulee.


Haluatko sanoa asiasta jotakin muuta?

– Ääriajattelu leviää ja väkivaltaan yllyttäminen tapahtuu usein sosiaalisessa mediassa. Somekaan ei ole mikään vastuusta vapaa temmellyskenttä. Tämä pätee pappeihin yhtä hyvin kuin muihinkin kansalaisiin. Myös sosiaalisessa mediassa pappi voi tulla käyttäytyneeksi papille sopimattomalla tavalla. Tällaista voi olla esimerkiksi vihapuheen levittäminen tai jatkuva ja tietoinen riidan haastaminen. Samalla kun rohkaisen kirkon ihmisiä aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa, kehotan myös harkitsevaisuuteen.

Täydennetty 16.6.2020 kello 11.00. Lisätty jutun alkuun tieto siitä, että Árpád Kovács harrastaa ammuntaa.

Kuvat: Jaani Föhr, Olli Seppälä

Lue myös:

HS: Oikeus kumosi papin saaman rangaistuksen homoparin vihkimisestä – Rangaistu Árpád Kovács kommentoi päätöstä Kotimaa24:lle

Sateenkaarivihkimisen seuraukset tuomioistuimeen – Árpád Kovács vei varoituksensa hallinto-oikeuteen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMarko Kähkönen liikkui kylillä koronakeväänäkin, sillä seurakunnan nuorisotyötä ei haluttu jättää verkon varaan
Seuraava artikkeliPääkaupunkiseudun seurakunnat jatkavat Kirkko ja kaupunki -yhteistyötä

Ei näytettäviä viestejä