Pappi erosi kirkosta – kapituli hoiti pappisvirasta erottamisen kirjeellä ja sähköpostilla

Luterilainen pappi, laukaalainen uskonnon lehtori ja historian opettaja Harry Ruotsalainen erosi kirkon jäsenyydestä helmikuussa 2012. Hän ilmoitti erostaan aikanaan Laukaan seurakuntaan. Häntä hämmästyttää, ettei kapitulista otettu henkilökohtaisesti yhteyttä kirkosta eronneeseen pappiin.

Kapituli sai tiedon papin kirkosta erosta seurakunnan kautta ja elokuussa 2012 Ruotsalainen sai kapitulin lakimiesasessorilta kirjeen, jossa häntä kehotettiin hakemaan eroa pappisvirasta.

– En ottanut koko aikana yhteyttä kapituliin, ettei tule sanottua tai kirjoitettua sellaista, jota olisi jälkikäteen saanut miettiä. Myöhemmin kirjeen tultua minua lähestyttiin sähköpostitse ja edelleen kehotettiin eroamaan itse, koska silloin minun olisi ilmeisesti helpompi saada pappisvirkani takaisin, jos joskus tulen toisiin aatoksiin, Ruotsalainen kertoo.

– Erikoista oli, että ei käyty mitään keskustelua. Kirjeessä tai meilissä ei pyydetty ottamaan yhteyttä. Piispa ei ollut minuun millään lailla yhteydessä.

Simo Peura vastaa piispana hiippakuntansa pappien kaitsennasta.

Tammikuussa 2013 Ruotsalainen sai kapitulista kirjeen, jossa kerrottiin, että hänelle on hakemuksetta annettu ero pappisvirasta. Koko aikana kukaan ei ottanut Ruotsalaiseen yhteytä puhelimitse tai esimerkiksi kutsunut käymään. Vaikka hän ihmettelee tätä, hän myöntää itsekin, että olisi voinut kirkosta erottuaan olla se aktiivisempi osapuoli.

– Olin hivenen myöskin kokeilumielellä, että katsotaan, onko kirkko ylipäänsä kiinnostunut. En ole ollut ihan pelkästään rivijäsen, pappisvihkimyksen vuonna 2004 saanut Ruotsalainen sanoo.

– Olen oppinut tuntemaan lakimiesasessorin hyvänä tyyppinä. Ajattelin, että sillä on varmaan ollut kiirettä.

Kotimaa24 haastatteli Ruotsalaista tämän tiedotettua Kotimaalle pappisvirkansa menettämisestä. Ruotsalainen halusi tiedottaa asiasta, koska kapitulin tiedotteessa asiaa ei mainittu. (Kursivoitu teksti täydennetty uutiseen 31.1. kello 10.30).

”Kirkko on kuin poliittinen puolue”

Harry Ruotsalainen on omalla asuinseudullaan tunnettu mies. Viime eduskuntavaaleissa hän kauhoi perussuomalaisten listalta huimat yli 1800 ääntä. Mutta miksi hän päätti erota kirkosta? Vastaukseksi saa hiukan savolaishenkisesti erilaisia tarinoita.

– Minulle tuli aikoinaan sellainen lehti kuin Kirkko & kaupunki. Huumorilla olen sanonut, että olisi pitänyt varmaan sitäkin lehteä jättää lukematta, että sitähän saattaisi vielä olla kirkon jäsenkin. Monet asiat suututtivat sisimmässä. Huomasin opettajana nuortenkin keskuudessa, että kirkon touhu on jotenkin falskia ja itse olen pappinakin edustamassa yhteisöä, jossa asioissa huovataan ja soudetaan.

Ruotsalainen katsoo, että kirkon moniäänisyydessä on vaikea olla yhtä. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista, mikä vie hänen mielestään uskottavuutta.

– Kun kirkko ei luota elävään Jumalaan, samalla se tekee armosta ja armon sisällöstä jotenkin sellaisen, että armosta tulee vähän niin kuin keppihevonen kaiken pahan tekemiseen. Se on armon häväistystä. Armon varassa hyväksytään paljon Jumalan sanan vastaista. Esimerkiksi parisuhdelakikysymyksessä kirkko elää hirvittävää kaksinaismoralismia. Kehitellään rukouksia ja samalla kuitenkin puhutaan, että kirkko on sitä mieltä, että avioliitto on naisen ja miehen välinen asia. Jos rukoillaan samaa sukupuolta olevien puolesta, se on jo sen parisuhteen hyväksymistä.

– Kirkko on nykyisin vähän niin kuin poliittinen puolue. Paljon eri näkemyksiä jopa saman ryhmän sisällä ja pelataan peliä, kuka saisi itselleen enemmän kannattajia. Kirkossa etsitään sellaista linjaa, jolla varmistetaan se, että suurin osa pysyy edes nimellisesti jäseninä, hän kritisoi.

Ruotsalainen tuskin valittaa pappisviran erottamisen prosessista, vaikka hän kertookin olevansa sitä mieltä, että päätöksessä viitattiin vääriin pykäliin ja ettei hänen kuulemistaan ole järjestetty oikein. Ruotsalainen uskoo, ettei kirkkolaki oikein käsittele hänen kaltaistaan tilannetta ja laki pitäisi tältä osin päivittää.

– Ei minulla ole ketään vastaan mitään hampaankolossa. Silti hämmästelen, ettei yhteyttä otettu, hän sanoo.

Lue piispa Simo Peuran ja lakimiesasessori Jussi Liljan kommentit täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Voiko isonen olla lesbo?”
Seuraava artikkeli”Johtopäätöksemme oli ettei hän halua olla tekemisissä kanssamme”

Ei näytettäviä viestejä