Samaa sukupuolta olevat parit sanoivat keskiviikkona tahdon myös papin edessä, kun helsinkiläisessä Musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestettiin sateenkaariparien joukkovihkiminen.
Teatterin mukaan tapahtuman tavoitteena oli luoda tasa-arvoinen ja turvallinen tila, jossa samaa sukupuolta olevat saivat avioitua samoin kulttuurillisin seremonioin kuin heteroparit. Itse tapahtuma olikin ulkopuolisilta ja medialta suljettu tilaisuus. Siihen osallistuivat yhdeksän vihittävää tai siunattavaa paria ja kultakin parilta korkeintaan kymmenen vierasta.
Jo tuntia ennen tilaisuuden alkamista teatterin ravintolaan saapui jännittyneitä pareja ja vieraita. Monella oli silmät kyynelissä jo etukäteen.
Viisi naisparia ja neljä miesparia olivat voineet valita, vihkiikö heidät maistraatin edustaja vai pappi. Neljä paria vihki julkinen notaari. Pappi Kai Sadinmaa vihki kaksi paria ja siunasi kolmen aiemmin parisuhteensa rekisteröineen parin avioliiton.
”Jos en saa tukea piispoilta, otan tuen julkisuudelta”
Tapahtuma oli suunniteltu niin, että kaikki parit olivat yhdessä lavalla koko seremonian ajan. Ensin oli julkisen notaarin vuoro, sitten Sadinmaan. Papin puhe oli kaikille kirkollista toimitusta toivoneille yhteinen.
– Olen aika liikuttuneessa tilassa. Kun olen tavannut kaikki parit, olen tajunnut, että tämä on mielettömän iso juttu, Sadinmaa totesi Kapsäkissä ennen tilaisuuden alkua.
Sadinmaan osallistumisesta tapahtumaan kerrottiin julkisuudessa jo etukäteen. Jotkut pappiskollegat olivat toivoneet, että hän perääntyisi. Piispa Irja Askola ei ollut Sadinmaan mukaan ottanut häneen yhteyttä – eikä hän liioin piispaan.
– Tämä on niin julkista, että kyllä hän tietää, että minä olen täällä, Sadinmaa sanoi.
– Jos en saa tukea piispoilta, otan tuen julkisuudelta, hän lisäsi.
”Pappi on ihan eri asia kuin viranomainen”
Turkulaiset Hannu Virtanen ja Raúl Medina olivat yksi kolmesta parista, joiden avioliitto siunattiin tilaisuudessa. Virtanen kutsuu itseään tapauskovaiseksi, joka on aina viihtynyt kirkollisissa toimituksissa: kasteissa, häissä ja konfirmaatioissa.
– Siksi on tärkeää, että siunaamassa on pappi, jolle olemme kertoneet tarinaamme ja joka puhuu kauniisti ja henkilökohtaisesti. Pappi on ihan eri asia kuin viranomainen, Virtanen sanoi ennen tilaisuutta.
Kirkollinen keskustelu uudesta avioliittolaista on tuntunut Virtasesta omituiselta.
– Meitä ei hetkauta, päättää kirkko mitä tahansa. Mutta ymmärrän, että homoista ja lesboista, jotka ovat hyvin uskovia, tuntuu pahalta, että kirkko ei hyväksy heitä kokonaan.
Kirkollisesta hyväksymättömyyden ilmapiiristä on kokemusta myös Raúl Medinalla, joka on kotoisin katolisesta Meksikosta. Maassa samaa sukupuolta olevien avioliitot on hyväksytty joissain osavaltioissa.
”Uskomme taiteen voimaan sillanrakentajana”
Vihkitilaisuuden jälkeen tapahtuman oli suunniteltu etenevän kakkukahvien kautta hääohjelmaan. Iltaa valmistelemassa ja toteuttamassa oli kymmeniä eri alojen taiteilijoita muusikoista ja runoilijoista kukka- ja kakkutaiteilijoihin.
– Uskomme taiteen voimaan sillanrakentajana, Musiikkiteatteri Kapsäkin toiminnanjohtaja Tiina Kristoffersson sanoi.
Tilaisuudessa esiintyivät muun muassa muusikot Iiro Rantala, Anna-Mari Kähärä ja Laura Sippola, laulaja-näyttelijä Maria Ylipää sekä näyttelijä Elsa Saisio.
Kuva: Olli Seppälä. Raúl Medina (vas.), pastori Kai Sadinmaa ja Hannu Virtanen ennen tilaisuutta, jossa Sadinmaa siunasi Medinan ja Virtasen avioliiton.
Lue myös
Analyysi: Ensimmäinen maaliskuuta ei tuo kirkkoihin vihkiruuhkaa, ja tässä ovat syyt
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä