Pappien retoriikka oli sidoksissa valtion sotapolitiikkaan

Jouni Tilli on tarkastellut valtio-opin väitöskirjassaan suomalaisten luterilaisten pappien toimintaa retoriikan näkökulmasta.

Hän huomasi, että papillinen retoriikka oli tiukasti sidoksissa valtion sotapolitiikkaan. Jatkosodan luonteen vaihtuminen hyökkäyssodasta asemasodaksi ja vetäytymiseksi kudottiin osaksi raamatullista draamaa, eikä valtion, kirkon tai papiston ratkaisuja ja auktoriteettia näin ollen ollut tarpeen kyseenalaistaa.

– Toisaalta papit eivät lopulta olleet pelkkä valtion propagandan äänitorvi, vaan he rakensivat vakaumuksensa pohjalta systemaattisen tulkinnan Suomen jatkosodasta, Tilli toteaa.

Tillin mukaan eettisesti merkittävä seuraus oli, että papisto ja luterilainen kirkko siunasivat väkivallan, koska sodalle oli löydettävissä uskonnollinen oikeutus esimerkiksi pyhän sodan ja ristiretken avulla.

Tilli löysi papiston retoriikasta erilaisia vaiheita ja toimintaohjeita. Sodan alussa Suomi oli osa lopunaikojen taistelua, pyhää sotaa ja ristiretkiä, jota kävivät Kristuksen sotilaat Jumalan itsensä oikeuttamana ja johtamina ”ikuista vihollista” vastaan. Bolshevismi nähtiin raamatullisena pahan huipentumana. Kristillisen Euroopan pelastamisen lisäksi Suomen, Pohjolan valitun kansan, missioon kuului myös Suur-Suomen luominen.

Alkuvuonna 1943 papiston retorinen painopiste siirtyi jeremiadiin, valitusvirteen. Sen avulla oli mahdollista keskittyä yksittäisten sotilaiden ja kotirintaman naisten syntisyyteen ja yleiskansalliseen moraalikatoon. Erityisesti Paavalin teologiaan nojaten kerrottiin, miten jokaisen yksilön sisäinen kamppailu paholaista vastaan ratkaisisi jatkosodan lopputuloksen. Kevääseen ja kesään 1944 tultaessa vaatimukset uskonnollisesta suhtautumisesta esivaltaan kiihtyivät. Tällä tavoin papisto pyrki reagoimaan tilanteeseen, jossa kurittomuus ja sotilaskarkuruus olivat lisääntyneet huomattavasti.

Syksyllä 1944 Moskovan välirauhan myötä tapahtui Tillin mukaan jälleen retorinen siirtymä. Suomi oli ansaitusti joutunut vaeltamaan polttavassa erämaassa. Kansakunta oli laitettu Jumalan kouluun tottelemattomuutensa vuoksi, ja suomalaisten piti olla kiitollisia, ettei heitä ollut tuhottu kokonaan.

YTM Jouni Tillin valtio-opin väitöskirjan The Continuation War as a Metanoic Moment. A Burkean Reading of Lutheran Hierocratic Rhetoric on tarkastettu lokakuussa Jyväskylän yliopistossa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKristuksen morsian kahmi tukea
Seuraava artikkeliRuotsissa poru professorin telepatianäkemyksistä

Ei näytettäviä viestejä