Euroopan parlamentti päätti torstaina laatia selvityksen siitä, kunnioittaako Unkari EU-lakeja ja -arvoja. Lisäksi asiasta äänestänyt parlamentti arvioi, ottaako se käyttöön Euroopan unionista tehdyn sopimuksen seitsemännen artiklan, jota käytetään tutkittaessa selvää uhkaa EU-arvojen vakavasta rikkomuksesta. Päätöslauselmassa kehotetaan Euroopan komissiota seuraamaan tarkasti, minkälaisia muutoksia Unkari tekee lainsäädäntöönsä ja miten muutokset pannaan täytäntöön.
Seurattavien asioiden listalla on muun muassa kirkoista ja uskontokunnista annettu laki. Komission on parlamentin mukaan varmistettava, että laki noudattaa omantunnonvapauden perusperiaatteita eikä kirkkojen rekisteröinnin edellytykseksi aseteta kahden kolmasosan enemmistön hyväksyntää Unkarin parlamentissa. Uuden lain myötä vain murto-osa kirkoista ja uskontokunnista on nykyisin rekisteröityneitä.
Tarkasteltavien asioiden listalla on myös muun muassa tiedotusvälineiden, oikeuslaitoksen riippumattomuus ja vaalilaki. Parlamentti vaatii perusteellista tutkimusta siitä, onko olemassa riski, että Unkari rikkoo vakavasti useita perusoikeuksia.
Unkari hyväksyi uuden perustuslain 18. huhtikuuta 2011, ja se tuli voimaan 1. tammikuuta 2012. Päälakien hyväksyminen aiheuttaa huolta monissa kohdin. Euroopan komissio käynnisti 17. tammikuuta 2012 rikkomusmenettelyt Unkaria vastaan kolmesta aiheesta: Unkarin keskuspankin riippumattomuudesta, Unkarin perustuslaissa määrätystä tuomareiden pakollisesta eläkeiän alentamisesta ja tietosuojaviranomaisen riippumattomuudesta. Lisäksi komissio pyysi Unkarin viranomaisilta lisätietoja oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Unkarin hallitukselle annettiin kuukausi aikaa antaa vastineensa.
Oikeistolaisella Fidesz-puolueella on Unkarin parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö.
Lue Kotimaasta 16.2. Helsingin yliopiston tutkijatohtorin, historioitsija Árpád Welkerin kirjoitus Unkarin uskontojen aseman muutoksista uuden uskontolain myötä
Ilmoita asiavirheestä