Konstantinopolin patriarkan Bartolomeos I:n osallistuminen paavin virkaanastujaisiin on merkittävä ele, sanoo Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen. Ortodoksipappina Huttunen näkee paavi Franciscuksen persoonassa ortodokseja puhuttelevia piirteitä.
Bartolomeoksen päätös osallistua maaliskuun 19. päivä Roomassa järjestettäviin virkaanastujaisiin kertoo Huttusen mukaan ekumeenisen patriarkaatin ja Vatikaani lämpimistä ja hyvistä suhteista.
– Se kertoo myös Bartolomeoksen persoonasta. Virkaanastujaismessuun osallistuminen on voimakas viesti ortodoksisten kirkkojen sisälle päin. Ortodoksisissa kirkoissa on epätietoisuutta ja kritiikkiä ekumeenisia suhteita kohtaan. Tämä on varmaankin Bartlomeoksen markkeeraus ekumeenisen dialogin puolesta yleensä ja reaktio ortodoksiseen ekumeenisuuden vastaisuuteen ja kielteiseen fundamentalismiin, Huttunen sanoo.
Hän ei osaa sanoa onko patriarkan päätös kannanotto uuden paavin persoonaan mutta luonnehtii Franciscuksen esiintymistä ortodokseihin vetoavaksi.
– Ortodokseja puhuttelee konservatiivisen teologian ja yksinkertaisen kirkkokansan kanssa tapahtuvan vuorovaikutuksen yhdistelmä. Hän ei ensimmäiseksi siunannut vaan pyysi kirkkokansalta esirukousta, ortodoksit kommunikoivat tällaisen tyylin kanssa hyvin.
Huttusen mukaan uudella paavilla on Argentiinassa ollessaan ollut lämpimät välit sikäläisiin ortodokseihin, mutta omia yhteyksiä Konstantinopoliin hänellä ei tiettävästi ole ollut.
– Patriarkka Bartolomeoksella on ollut läheinen suhde myös kolmeen edelliseen paaviin. Kirkot ovat vanhat sisarukset, ja sillan rakentaminen Rooman ja Konstantinopolin välille on ekumenian perusväylä.
Huttusen mukaan patriarkat ja paavit eivät tällaisissa tapauksissa ole perinteisesti kovin paljon liikahdelleet.
– Tämä on merkittävä juttu, yleensä korkea edustaja lähtee eikä päämies itse. Johannes Paavali II:sta lähtien paavien ensimmäinen vierailu on suuntautunut Konstantinopoliin. Myös Bartolomeos teki ensimmäisen vierailunsa Roomaan.
Katolisen ja ortodoksisen kirkon ekumeenista dialogia Huttunen luonnehtii teologiseksi menestykseksi. Politiikka vaikeuttaa kirkkojen suhteita.
– Kirkkojen välillä on Euroopassa tuhat vuotta vanha poliittinen raja, jonka eri puolilla ovat muun muassa kroaatit ja serbit. Dialogin pahin este on poliittinen historia, Huttunen sanoo.
Lue Konstantinopolin patriarkka paavin virkaanastujaisiin ensi kertaa li tuhanteen vuoteen
Ilmoita asiavirheestä