Pekka Valkeapää sanoo, että kirkkoherrojen muotokuvien pelottavuus on saanut viestimissä jo vähän liikaakin huomiota. Kirjoittelu on johtunut siitä, että pari kirkkoherramuotokuvaa poistetaan Vihdin pappilasta niiden pelottavuuden vuoksi. Muotokuvat oli tuotu pappilaan hiljattain. Silloin ei tiedetty, että tilasta, johon ne sijoitettiin, tulee osa lasten kerhotilaa. Käytännössä lapsille jouduttiin pitämään kerhohartautta niin, että kirkkoherramuotokuvat olivat suoraan heidän edessään.
Valkeapään mukaan on tarkoituksenmukaista, etteivät muotokuvat korista lasten kerhotilaa. Hän näkee, että kuvat olisi siirretty pois myös ilman lasten, vanhempien ja joidenkin työntekijöiden poistamisvetoomusta kirkkoneuvostolle. Vetoomuksessa sanottiin muotokuvien pelottavan lapsia.
Muotokuvat olivat olleet aiemmin seurakuntatalon juhlasalista kymmeniä vuosia. Sinne ne jälleen palaavat. Valkeapää puolestaan menee ensi viikolla pappilaan iltapäiväkerhoon. Lapset saavat piirtää papinpukuisesta kirkkoherrastaan muotokuvia. Valkeapään mukaan tällä tavoin käsitellään sitä, että lapset kokivat muotokuvat pelottaviksi.
Valkeapää kuvaa kirkkoherramuotokuvista ryöpsähtäneen tietynlaisen humoristisen keskustelun myös sosiaalisessa mediassa.
– En osannut itse arvioida, että tämä herättää keskustelua ja antaa aihetta ihan syvällisiinkin pohdintoihin.
Valkeapää ymmärtää, että lapset saattavat kokea muotokuvan jykeväpiirteisen Aukusti Oravalan (1869-1951, kuva ylhäällä) pelottavaksi. Sen sijaan kirkkoherra W.J.P. Hidénissä (1908-1987, kuva alhaalla) hän ei pelottavuutta näe.
Mikael Hidén ei halua dramatisoida asiaa
Kotimaa24 järjesti leikkimielisen kilpailun pelottavimmista kirkkoherrojen muotokuvista. Kun ehdotuksia ei juuri tullut, Vihdin kirkkoherrat julistettiin pelottavimmiksi. Valkeapäälle on luvassa kirjapalkinto.
– Minusta on aikamoinen kunnia, että tällaiset menneiden vuosikymmenten jykevät hahmot vielä lasten ja aikuisten mieliä värisyttävät. Vanhoissa valokuvissa ja ilmeissä on hirveän vahva viesti ajasta, jota kirkkoherrat ovat eläneet. Se on samalla viesti siitä, että aika jättää ihmiseen jäljen ja kuva voi nykypäivän ihmisestä tuntua jos ei ihan suorastaan pelottavalta niin ainakin puhuttelevalta, Valkeapää kuvaa.
Kotimaa24 tavoitti myös valtiosääntöoikeuden emeritusprofessorin Mikael Hidénin. Hänen isänsä on toisessa Vihdin muotokuvista. Pappila on Hidénille nuoruudesta tuttu paikka.
Hidén toteaa, ettei hän haluaa dramatisoida muotokuva-asiaa ja ihmettelee, että media on kirjoitellut aiheesta niin paljon. Hänellä ei ole muotokuvien sijoittelusta vahvaa kantaa suuntaan eikä toiseen. Toisaalta hän ymmärtää sitä, että lapset saattavat kokea muotokuvat eri tavalla kuin aikuiset.
Hän toteaa, että jos asiaa ajattelee ikään kuin puhtaalta pöydältä, on seurakuntatalo muotokuville luontevampi paikka kuin lasten kerhotila.
Lue myös: Kirkkoherrat pelästyttivät lapset – vanhemmat reagoivat
Vihdissä pelottavimmat kirkkoherrat – Hidén itkisi jos kuulisi
W.J.P Hidén (1908-1987)
Ilmoita asiavirheestä