Pelottava maailmantilanne vetää kirkon jäseneksi

Vaikeat ajat nostavat kirkon arvoa ihmisten mielissä. Kirkkoon liittymisen ennätys on mennyt rikki. Kirkkoon on liittynyt 19.11. mennessä yli 16 000 ihmistä. Edellinen ennätys, 15 700 kirkkoon liittynyttä, oli viime vuodelta.

Miksi kirkkoon liittyminen on nyt nousussa? Onko taustalla jokin yksittäinen tapahtuma, kuten on aiemmin ollut kirkosta eroamisen tilastopiikkien kohdalla? Onko ilmassa jotain kirkkomyönteistä?

Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola ei usko kirkkoon liittymisen johtuvan mistään yksittäisestä mediassa esillä olleesta asiasta tai jonkun kirkon johtajan tai poliitikon sanomisista.

– Uskontotieteellisestä ja sosiologisesta näkökulmasta katsottuna kirkkoon luottaminen liittyy epävarmoihin aikoihin.

Kun ajat ovat huonot, kirkon arvo nousee ihmisten mielissä. Huonoina aikoina yksilö turvaa instituutioihin, jotka ylläpitävät vakautta, perinteitä ja turvallisuuden tunnetta. Sellaisiin kuin poliisi, armeija ja kirkko.

Sodat, ääri-islam, taantuma ja terrorismi pitävät yllä epävarmuutta

Viime vuosina epävarmuuden tunnelmaa ovat ylläpitäneet muun muassa Ukrainan tilanne, Syyrian sota, Isis ja Pariisin terrori-iskut. Kriisitietoisuus Suomen talouden alakulosta on myös levinnyt laajalle.

– Kun ihmisillä menee hyvin, yksilökeskeisyys kukoistaa ja oman elämän projekti on keskiössä. Silloin kirkko ei tunnu niin kiinnostavalta, Ketola sanoo.

Hyvät ajat tietävät kirkolle vaikeuksia. Kirkon arvo nousee esiin ja korostuu Ketolan mukaan silloin, kun kollektiivinen identiteetti, perinteiden merkitys ja elämän jatkuvuuden elementit tulevat ajankohtaisiksi.

Kirkon tutkimuskeskus ei ole vielä ehtinyt syventyä yksityiskohtaisesti kirkkoon tänä vuonna liittyneiden tietoihin, kuten esimerkiksi heidän ikäänsä. Taustatiedoista saattaisi löytyä selitys, miksi juuri tänä vuonna liittyviä on paljon.

– Toisaalta, koska eroajia on viime vuosina ollut paljon ja kirkkoon kuulumattomia on entistä enemmän, myös mahdollisten liittyjien joukko on entistä suurempi, Kimmo Ketola muistuttaa.

Perinteisiä syitä kirkkoon liittymiselle ovat vuodesta toiseen olleet perhejuhlat, häät ja mahdollisuus päästä kummiksi.

Jojottaminen kirkon jäsenyyden suhteen on marginaali-ilmiö

Ketola pohtii viime vuoden syksyistä eduskunnan avioliittolakipäätöstä, jonka ympärillä käyty kiihkeäkin keskustelu synnytti kirkosta eroamisen aallon.

– Nyt voi tapahtua liikennettä myös kirkkoon päin. Sama asia, eli kirkon myönteinen suhtautuminen uuteen avioliittolakiin tuo myös ihmisiä kirkon jäsenyyteen.

Tunnekuohussa eronneet saattavat asiaa harkittuaan palata takaisin.

Ketola ei kuitenkaan usko jojomaiseen liikkeeseen, jossa kirkosta erotaan ja siihen liitytään vuoron perään. Hän pitää sitä marginaalisena ilmiönä.

– Yleensäkin kirkkoon liittymisen kynnys on korkea, ja jos ihminen sen päätöksen on tehnyt, hän ei yleensä hevin enää eroa.

Kuva: Matti Karppinen. Tänä vuonna kirkon ovesta on kuljettu poikkeuksellisen paljon sisään.

Juttu julkaistaan myös Kotimaa-lehdessä, joka ilmestyy 26.11.2015.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSansan nettisivuille ”rukousseinä”
Seuraava artikkeliSote laittaa seurakuntienkin 
sopimukset uusiksi

Ei näytettäviä viestejä