Professori Juha Pentikäinen esittää, että Suomen uuteen hallitukseen on saatava arktisen alueen ohjelma. Pentikäinen on nykyään Lapin korkeakoulukonsernin pohjoisen etnografian ensimmäinen professori, jonka toimialueena on koko Fennoskandian pohjoisin osa.
– Arktinen ohjelma on saatava nyt aikaan suojelemaan pohjoisen alueen ihmisiä, elinkeinoja ja alkuperäistä kulttuuriperintöä. Tähän saakka valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat lähestyneet aluetta sen perusteella, mitä taloudellista hyötyä sen luonnonrikkauksista on saatavissa valtaväestölle. Alueen ihminen on unohdettu.
– Arktinen alue on merkinnyt siihen rajautuvien kahdeksan valtion kilpajuoksua mannerjalustojen rikkauksien hyödyntämiseksi. Tämä ahneuden lähtökohta pitää muuttaa alueen ihmisen ja luonnon suojelemisen näkökulmaksi, Pentikäinen esittää.
Samaa aihepiiriä sivusi Helsingin Sanomien pääkirjoitus
Saamelaisperinteet luonnon turvana
(13.6.).
”Saamelaisten perinnetiedon ylläpito auttaisi ympäristöministeriön tuoreen raportin mukaan turvaamaan pohjoista lajikirjoa. Saamelaisten luonnonkäytöllä on jopa niin ratkaiseva merkitys monimuotoisuudelle, että raportissa vaaditaan Suomea terästäytymään, jotta alkuperäiskulttuuri säilyisi elävänä.”
Arktinen alue tarkoittaa maapallon pohjoisnapaa ympäröiviä alueita, joita pohjoinen napapiiri rajaa. Alue määritellään myös niin, että sen lämpimimmän kuukauden keskilämpötila ei ylitä +10 astetta. Tähän alueeseen rajautuvat kaikki Pohjoismaat, Grönlanti, Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat.
Pohjoisen Kulttuuri-instituutti aloittaa vuoden vaihteessa
Professori Pentikäinen kuuluu myös valtioneuvoston viime vuonna asettamaan arktisten alueiden neuvottelukuntaan yhtenä sen asiantuntijana. Tämän vuoden lopussa perustetaan Tornioon Pohjoisen Kulttuuri-instituutti, jolla on mittava tehtävä.
Pohjoisen kulttuuri-instituutti on kolmen koulutusasteen ja kulttuuritoimijoiden verkosto, joka rakentaa Lapin elinvoimaisuutta ja hyvinvointia koulutuksen, tutkimuksen. kulttuuriperinnön ja taiteellisen toiminnan yhteistyöllä.
Instituutin ytimen muodostavat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kaupan ja kulttuurin toimiala ja Ammattiopisto Lappian kulttuurialan koulutus.
Pohjoisen kulttuuri-instituutin verkostokumppaneina toimivat Matkailualan koulutus- ja tutkimusinstituutti, Saamelaiskulttuurikeskus, Barentsin alueen kulttuurin oppilaitokset, pohjoisen kulttuuriperinnön muistiorganisaatiot, Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus sekä muut Lapin kulttuurialan toimijat ja kulttuuripalvelujen käyttäjät.
Ilmoita asiavirheestä