Pentikäinen: Jordania ei saa sulkea rajoja syyrialaispakolaisilta

Toukokuun puolessavälissä Jordaniassa vieraillut Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen on huolissaan Syyrian sisällissodan aiheuttamasta pakolaistilanteesta.

– Jordanian rajoja ei saa sulkea. Suurin huoli on Syyriassa sodan keskelle jääneistä siviileistä. Avun saaminen heille on vaikeaa.

Pentikäisen mukaan rajojen sulkeminen on viesti Jordanialta, että sen viranomaiset eivät pysty vastaamaan lisääntyvään pakolaisten määrään.

– Tilanne on vaarallinen myös avustustyön näkökulmasta, koska pakolaiset ovat levottomia. Ihmiset ovat turvassa Za’atrin leirillä, mutta toimivaa hallintoyhteistyötä ei ole löydetty leirin olojen parantamiseksi.

Kansainvälisten sopimusten mukaan Syyrialla ja pakolaisia vastaanottavilla mailla on suojeluvelvoite.

– Suojeluvelvoite ei koske vain valtioita, vaan myös yhteisöjä. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan myös uskonnollisten ja perinteisten johtajien roolia, jotta tilanne Syyriassa ja pakolaisleireillä saadaan rauhoittumaan. Pakolaiset ovat tottuneet vastustamaan hallintoa ja se heijastuu myös Za’atrin leirin hallintoon Jordaniassa.

Syyrian pakolaisten määrä Syyrian naapurimaissa kasvaa. YK:n pakolaisjärjestön arvioiden mukaan syyrialaispakolaisia on jo yli 1,5 miljoonaa. Jordaniassa heitä on lähes 500 000. Jordania on sulkenut epävirallisia rajanylityspaikkoja ja estänyt pakolaisia ylittämästä rajaa.

– Syyriaan jääneille evakoille on vaikea viedä apua. Kirkon Ulkomaanapu etsii keinoja auttaa siviilejä maan sisällä, Antti Pentikäinen sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut Za’atrin pakolaisleirillä viime syksystä. Erityiskohderyhmänä ovat nuoret miehet ja naiset, joille tarjotaan psykososiaalista tukea sekä koulutusta. Psykososiaalista toimintaa ohjaa suomalainen Sirkuskoulu Magenta.

Za’atrin leirillä on arvioiden mukaan yli 300 000 pakolaista. Ulkoministeriö on myöntänyt 650 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun työlle Jordaniassa syyrialaispakolaisten tukemiseen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKaarina Hazard: Toivoisin kirkolta ankaruutta
Seuraava artikkeliTuliko pyllykuvioista valtataistelu?

Ei näytettäviä viestejä