Keski-Afrikan tasavallassa, Etelä-Sudanissa ja Kongon demokraattisesta tasavallassa kuohuu. Kirkon Ulkomaanapu toimii kaikissa näissä konfliktimaissa.
Vaikeat tilanteet saattavat kuitenkin pysäyttää Ulkomaanavun hankkeita. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa opettajainkoulutuksen uudistaminen voi siirtyä vuodella myöhemmäksi.
Ulkomaanavun tiedotteessa toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen harmittelee, etteivät Ulkomaanavun rauhantyön tekijät pystyneet estämään Keski-Afrikan konfliktin kärjistymistä väkivaltaiseksi. Hän on silti toiveikas, että osin Ulkomaanavun rauhanrakennustyöllä pystyttäisiin vakauttamaan kriisimaita.
– Tätä työtä teemme jo Kongossa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Lisäksi meillä on käynnissä neuvotteluja Syyriaan ja Myanmariin päin. Nigeriassa tuemme rauhantyötä kumppanin kautta.
Kirkon Ulkomaanavun budjetti Kongon, Etelä-Sudanin ja Keski-Afrikan rauhantyölle, humanitaariselle avulle ja kehitysyhteistyölle vuonna 2014 on yli 2,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta on saatu omien varojen lisäksi muun muassa Suomen ulkoasiainministeriöltä.
Ulkomaanavun on saada nopeasti Keski-Afrikan tasavaltaan lisää apua. Pentikäinen sanoo olevansa järkyttynyt väkivaltaisesta käänteestä maassa. Samalla hän viittaa naapurimaiden verisiin ja raakoihin konflikteihin.
Kongon demokraattisessa tasavallassa normaali avustustyö ei riitä. Tilanne Etelä-Sudanissa näyttää Pentikäisen mukaan pahemmalta kuin julkisuudessa näkyy. On pelko, että kriisi leviää heimojen väliseksi sodaksi ja etnisiksi puhdistuksiksi.
Keski-Afrikasta evakuoidut Kirkon Ulkomaanavun kaksi henkilöä työskentelevät tällä hetkellä Helsingissä. Tilanteen rauhoittumista odotetaan, jotta paluu maahan työn jatkamiseksi onnistuu.
Ilmoita asiavirheestä