Radio Dein Viikon vieras
Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen esitti
seurakuntalainen.fi:n
mukaan kirkolle uutta yhteistyömallia suurten mediatalojen kanssa.
Uutisen mukaan Pentikäinen ehdotti, että kirkko voisi palkata esimerkiksi Helsingin Sanomiin kirkollisia asioita seuraavan toimittajan, joka työskentelisi lehden toimituksessa. Pentikäinen olisi esittänyt tätä ollessaan päätoimittajana.
Pentikäisen mukaan toimitukset tekevät tulevaisuudessa aivan uudentyyppisiä sisällöntuotantosopimuksia esimerkiksi erilaisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Tässä joukossa hän näkisi mielellään myös kirkon, seurakuntalainen.fi kertoi. Uutinen herätti Twitterissä hämmästystä. Toimittajakunnasta oltiin näreissään ja ihmeissään siitä, miten kerrottu suhtautuu journalismin riippumattomuuteen.
Facebook-sivullaan nopeasti reagoinut Pentikäinen kehottaa kuuntelemaan, mitä hän oikeasti sanoo, nauhalta tai huomenna Radio Deistä.
”En ole Hesarissa ollessani esittänyt, että kirkko maksaisi HS:lle kirkkotoimittajan. Se on väärä tulkinta. Sen sijaan pyysin sisäisesti selvittämään, voisimmeko lähestyä jotain kulttuuria rahoittavaa säätiötä kysymyksellä, olisiko heillä intressiä rahoittaa toimittajan palkkakustannuksia mutta siten, että ko. toimittaja työskentelisi toimituksen johdon alaisuudessa lehden periaatteiden mukaisesti kuten muutkin toimittajat. Selvitys jäi kesken, kun lähdin”, Pentikäinen selvittää Facebookissa.
Myös Kotimaa24 lähestyi Pentikäistä asian vuoksi.
Mikael Pentikäinen, onko jossain päin maailmaa esittämäänne mallia isoissa mediataloissa?
– En tiedä.
Eikö se uhkaisi journalismin puolueettomuutta?
– Se riippuu toimituksen kulttuurista ja integriteetistä. Jos kyseessä olevan toimittajan tai toimittajien tehtävä ja vastuualue määritellään liian tarkasti ja toimituksessa on heikko johto ja kulttuuri, tällainen riski on tietenkin olemassa. Se on olemassa ja valitettavaa realismia jo nyt.
– Ei pidä unohtaa, että toimituksia rahoittavat jo nyt monet yritykset. Moni toimitus elää täysin mainostuottojen varassa. Joidenkin medioiden rahoituksesta päättävät poliitikot.
Twitterissä toimittajilta tuli melko hapan palaute ideasta. Ymmärrättekö sitä vai jäikö heiltä jokin olennainen pointti hahmottamatta?
– Ymmärrän hyvin palautteen – varsinkin, kun asia uutisoitiin aluksi hieman väärin.
– Asia ei ole yksinkertainen. On kuitenkin valitettava tosiasia, että jos toimitukset eivät löydä uusia rahoittajia, meillä on kohta kovin vähän toimittajia ja pieniä toimituksia, ja moni alue – esimerkiksi kulttuuri – jää helposti ohuelle seurannalle. Jos haluamme jatkossa monipuolista journalismia, uusia rahoitusmuotoja pitää löytyä.
Ajatteletteko niin, että kaupallinen media on niin suurissa vaikeuksissa, että tällainenkin kortti olisi katsottava?
– Valitettavasti yksityinen media on suurissa vaikeuksissa, jotka näyttävät vain syvenevän. Jos meno ei pian muutu, näemme media-alalta paljon huonoja uutisia.
Miten toimittajan rekrytointi käytännössä järjestettäisiin, kuka sen hoitaisi, olisiko kyse vain rahan liikuttelemisesta ja siitä, että toimittaja sitoutuisi tekemään tietyn aihealueen juttuja? Vai saisiko rahoittaja vaikuttaa myös näkökulmiin?
– Toimitus palkkaisi toimittajan ja hän toimisi toimituksen johdon alaisuudessa kuten nytkin. Rahoitussopimukseen voisi sisältyä se, että ko. toimittaja työskentelee esimerkiksi kulttuuritoimituksessa ja tekee juttuja kulttuurisivuille. Näkökulmat ja aiheet päättäisi toimitus journalistin ohjeiden mukaisesti.
Oliko kirkon ja Hesarin välillä päätoimittajakautenanne aiheesta neuvotteluja ja jos oli, mihin ne kariutuivat? Miten Sanomissa ideaanne suhtauduttiin, entä kirkossa?
– Tällaisia neuvotteluja ei ole ollut. Tämä on se väärä tulkinta. Pyysin sisäistä selvitystä kulttuurijournalismiin liittyvästä ehdotuksesta. Kirkosta ei ole ollut mitään puhetta.
Voisiko toimitus kokea, ettei heihin luoteta, jos yhteistyökumppanit alkaisivat palkata erikoistoimittajia?
– Voi tietenkin. Toimituksen pitäisi sisällöllään näyttää, että se toimii itsenäisesti.
Oliko avauksessanne kyse provosoinnista vai aidosta innovaation etsimisestä?
– Tarkoitukseni ei ole provosoida vaan etsiä aidosti uusia tapoja rahoittaa journalismia, koska nykyinen levikki- ja mainostulojen lasku kuristaa jatkuessaan toimituksia hengiltä 5-10 vuoden kuluessa.
Mikael Pentikäinen on keskustan eurovaaliehdokas.
Ilmoita asiavirheestä