Perheneuvoja: Seksuaalivähemmistöillä ennakkoluuloja kirkon perheneuvontaa kohtaan

Kirkon perheneuvonta tarjoaa keskusteluapua ongelmatilanteissa asiakkaan seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Seksuaalivähemmistöön kuuluvia asiakkaita ei erikseen tilastoida, mutta heitä on suhteessa vähemmän kuin väestössä keskimäärin.

Espoon seurakuntayhtymän perheneuvoja Iiris Koskinen arvioi, että tämä johtuu asiakkaiden ennakkoluuloista. Koskisen mukaan joidenkin kirkon toimijoiden tylyt kannanotot seksuaalivähemmistöistä ovat leimanneet myös kirkon perheneuvonnan tekemää työtä.

– Valitettavasti nämä tuomitsevat äänet saavat julkisuudessa paljon tilaa. Kirkolla on pitkä historia seksuaalisuuteen puuttumisessa – nimenomaan sen rajoittajana, Koskinen sanoo.

Espoon seurakuntayhtymässä oli muutamia vuosia sitten vireillä hanke seksuaalisten vähemmistöjen perheväkivallan vähentämiseksi, mutta hankkeeseen ei löytynyt yhteistyökumppania.

Koskisen mukaan seksuaalivähemmistöjä tulee kohdella perheneuvonnassa kunnioittaen ja arvostaen. Tapauksia on kuitenkin niin vähän, että perheneuvonnan työntekijöiden kokemus eri vähemmistöjen kanssa toimimisesta karttuu hitaasti. Erilaisten seksuaalivähemmistöjen ja perhemuotojen kirjo on nimittäin hyvin laaja.

– Työhön liittyy paljon uutta ja hämmentävää. Kaikissa perheasiain neuvottelukeskuksissa ei ole mahdollista järjestää koulutusta erilaisuuksien kohtaamiseen, Koskinen kertoo.

Jos työntekijän asenne on väärä tai hänen osaamisensa ei ole riittävää, on syytä ohjata asiakas eteenpäin. Koskinen kuitenkin huomauttaa, että jakolinja hyvän ja huonon palvelun välillä ei kulje kirkon ja muiden toimijoiden välissä, vaan ennemminkin ammattiryhmän sisällä. Hän itse ei ole törmännyt yhteenkään tapaukseen, jossa perheneuvoja olisi kohdellut seksuaalivähemmistön edustajaa epäasiallisesti.

Koskinen osallistuu keskiviikkona Yhteys-liikkeen järjestämään Tuki sielulle ja suhteelle -keskustelutilaisuuteen. Koskisen mielestä on tärkeää, että kirkko on mukana Pride-viikon ohjelmassa.

– On oikein ja kohtuullista, että kirkko osoittaa solidaarisuutta niille, jotka kantavat suurta taakkaa yhteiskunnassa. Seksuaalivähemmistöt tarvitsevat erityistä huomiota ja apua.

Yhteys-liike järjestää Tuki sielulle ja suhteelle -keskustelutilaisuuden keskiviikkona 24. kesäkuuta Kallion seurakuntakodissa. Iiris Koskisen lisäksi keskusteluun osallistuvat Nina Autio Sateenkaariparit-projektista, Juha-Pekka Hippi Sateenkaariperheet ry:stä, Elise Oittinen karismaattisesta Rahab-yhteisöstä ja Mikko Väisänen Sinuiksi.fi -palvelusta. Keskustelun vetäjänä toimii Yhteys-liikkeen Arja Penttinen.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Seurakunnat järjestävät Helsinki Pridelle lastenohjelmaa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuvattu maa synnyttää ristiriitoja myös kristillisissä sionisteissa
Seuraava artikkeliMaria Immonen merkittävään johtotehtävään

Ei näytettäviä viestejä