Perheneuvojat: Kiinnostus Ensitreffit alttarilla -sarjaan kertoo avioliiton arvostuksesta

MTV3:n Ensitreffit alttarilla -ohjelman saama huomio kertoo avioliiton arvostuksesta Suomessa, uskovat Helsingin seurakuntien perheneuvojat. Kotimaa24 haastatteli kolmea evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvojana toimivaa psykoterapeuttia.

Ohjelmauutuus saavutti valtavasti huomiota jo ensimmäisellä jaksollaan. Viikko sitten tiistaina esitetty toinen jakso keräsi noin 400 000 katsojaa ja ensimmäisen jakson näki yhteensä noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Toisessa jaksossa kolme asiantuntijoiden yhdistämää paria tapasi toisensa ensimmäisen kerran vihkitilaisuudessa. Nimestä huolimatta ohjelmassa toimitettiin siviilivihkiminen.

Ohjelmassa parit menivät naimisiin välittömästi tavattuaan. Parien oli mahdollista erota viisi viikkoa kestäneen ohjelman jälkeen.

Tänään esitettävässä kolmannessa jaksossa parit ovat häämatkalla.

Ero on aina raskas prosessi

Kolmannen jakson ennakkopätkissä Miia, yksi sarjan osallistujista, toteaa riskin sydämen särkymiseen olevan todella kova. Vaikka kyseessä on periaatteessa kokeilu, suhteelta odottaa paljon.

Helsingin seurakuntien perheneuvoja, psykologi ja psykoterapeutti Helena Topparin mukaan minkä tahansa parisuhteen muodostavalla ihmisellä on lähes poikkeuksetta toive suhteen kestämisestä. Siksi ero on aina raskas prosessi. Silloinkin, kun ero on pariskunnan kannalta paras ratkaisu.

– Etukäteen moni saattaa ajatella esimerkiksi kumppanin uskottomuuden olevan syy eroon. Kun uskottomuus tulee eteen, ei välttämättä ollakaan valmiita niin jyrkkiin ratkaisuihin, Toppari toteaa.

Eroaminen on yleistynyt eikä leimaa ihmistä yhteiskunnallisesti. Moni saattaa ajatella avioliitonkin solmiessaan, ettei eroon päätyminen ole katastrofi. Silti parisuhteen kestämisen ajatellaan olevan arvokasta.

– Ei tämä formaatti olisi herättänyt näin paljon huomiota, jos avioliittoon ja eroon suhtauduttaisiin aivan kevyesti. Sen näki myös katsoessa ohjelmaan osallistuvien lähipiirin reaktioita, Toppari sanoo.

Esimerkiksi hänen asiakkaidensa kertomuksissa avioliitot mainitaan painokkaammin kuin muut parisuhteet. Saman perheneuvojat ovat huomanneet myös silloin, kun julkkisten ihmissuhteita käsitellään mediassa.

Toppari tutustui ohjelmaan haastattelupyynnön esittämisen jälkeen. Psykoterapeutti ja pappi Iiro Leino puolestaan katsoi ohjelman tuoreeltaan omasta mielenkiinnostaan. Heidän mielestään ohjelma oli ennakkomielikuvaa asiallisempi.

– Rakkaudesta ja suhteista puhuminen on tärkeää. Mietityttää vain, tapahtuuko se tässä liikaa osallistujien kustannuksella, pohtii puolestaan sosiaalipsykologi, valtiotieteilijä ja psykoterapeutti Riitta Rönkä.

Asiantuntija-avussa hyötyjä mutta myös riskejä

Ohjelmassa mukana oleva kasvatustyön pastori Kari Kanala totesi ohjelmassa solmitun liiton olevan järjestetty avioliitto, jossa pari ulkoistaa valinnan asiantuntijoille.

Riitta Rönkä pohtii asiantuntija-apuun turvaaminen olevan yksilöllisyyttä korostavan kulttuurin paradoksi. Omien valintojen merkitys on korostunut, mutta samalla luotetaan paljon asiantuntijoihin.

– Nytkin haastattelet meitä, kuin meillä olisi jotain viisasta sanottavaa. Ei niin välttämättä ole, Rönkä sanoo. Tieteen avulla ei voida osoittaa aukotonta reseptiä onnistuneelle suhteelle.

Vapaaehtoisuuteen perustuvaa järjestettyä liittoa neuvojat eivät tuomitse suoralta kädeltä. Ohjelman tapa muodostaa aviopareja kuitenkin eroaa oleellisesti perinteisestä avioliittojen järjestämisestä. Jos suvut tai rakkaus eivät kannattele parisuhdetta, pari saattaa jäädä kokonaan tyhjän päälle.

Aluksi ohjelman asiantuntijat, kaksi psykoterapeuttia, kasvatuksen pappi ja folkloristi, ovat parien apuna. Kysymykseen heidän roolistaan ohjelmassa perheneuvojat eivät osaa antaa yksiselitteistä vastausta. Jos koulutettu, kokenut ja vastuullisesti toimiva psykoterapeutti kieltäytyy osallistumisesta, mukaan saattaa tulla kuka tahansa. Silloin riskit kasvavat.

Toppari toivookin, ettei mukana olevia asiantuntijoita ainakaan syyllistettäisi.

Perheneuvojat pohtivat, olisiko ohjelman voinut toteuttaa pienemmillä riskeillä parien näkökulmasta säilyttäen silti sen kiinnostavuuden.

– Parhaimmillaan tällainen ohjelma herättää ihmiset pohtimaan omaa suhdettaan sitoutumiseen, Toppari sanoo.

Kirkko opettaa avioliitosta kunnioitusta

Kirkon rooli ohjelmassa vie Iiro Leinon ajatuksia moneen suuntaan. Kari Kanala esiintyy ohjelmassa papin virkapuvussa. Toisaalta on hyvä, että kirkko on läsnä. Kanalan kysymykset naimisiin meneville nostivat esiin hyviä näkökulmia.

Leino muistuttaa, että vaikka avioliitto ei ole luterilaisessa kirkossa sakramentti, suhtaudutaan siihen hyvin vakavasti ja kunnioittavasti. Esimerkiksi roomalais-katolinen ja ortodoksiset kirkot pitävät avioliittoa sakramenttina tai mysteeriona.

Viime vuonna 70 vuotta täyttäneen perheneuvonnan asiantuntijoiden apua hakevat pääsääntöisesti 20–40-vuotiaat pariskunnat. Heillä saattaa olla esimerkiksi kommunikaatiovaikeuksia, kriisi parisuhteessa tai suhde uhkaa päättyä eroon.

Kuvassa yksi Ensitreffit alttarilla -sarjan pareista, Olli ja Miia. Kuva MTV3

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPäivi Räsänen: Afganistanille ilmoitettava, että Suomi ei hyväksy kuolemanrangaistusta
Seuraava artikkeliKuopion piispa Jari Jolkkonen on särmikkyyttä välttävä kansanmies

Ei näytettäviä viestejä