Kirkon perheneuvonnalla ei ole myönteistä tai kielteistä kantaa jo marketteihinkin päässeisiin seksivälineisiin. Perheneuvonta lähtee siitä, että asiakkaat valitsevat, miten he toteuttavat parisuhdettaan. Kirkon perheneuvojien koulutukseen on aiemmin kuulunut käynti seksivälinekaupassa.
Nykyiseen koulutukseen vierailu ei kuulu.
– Nykyisen kouluttajamme mielestä vierailu ei ole tarpeen, kertoo kirkkohallituksessa työskentelevä perheasioiden koulutussihteeri Tero Pulkkinen.
Pulkkisen mukaan perheneuvojat suhtautuvat neutraalisti seksivälineisiin, jotka ovat ilmestyneet paikoin apteekkeihin ja kauppoihinkin.
– Perheneuvonnassa on ajattelutapa, että asiakkaat valitsevat, mikä on heille sopiva yhteiselämän muoto. Johtava linja on asiakaskeskeisyys. Tuskin kukaan perheneuvojista sanoo seksivälineiden käytöstä, että hieno homma tai toisaalta niinkään, että älkää menkö sellaisten kanssa suhertamaan. Suurin osa ei sano juuta eikä jaata. Perheneuvoja todennäköisesti korostaisi sitä, että parisuhteen seksuaalisuudessa välineitä tärkeämpiä asioita ovat sekä henkinen että fyysinen läheisyys, hellyys, luottamus ja huumori.
– Jos asioita halutaan kyseenalaistaa, sen on lähdettävä asiakkaista itsestään.
Pulkkista marketteihin tulleet seksivälineet eivät häiritse, mutta lasten nähtäville niitä ei pitäisi ripustella.
”Hyvin pärjätään ilman laitteita ja leluja”
– Jos molemmat ovat sitä mieltä, että he tarvitsevat seksivälineitä ja niistä on iloa, se on ok. Mutta puolin ja toisin ei saa olla pakottamista, toteaa Vantaan seurakuntayhtymän perheneuvoja, seksuaaliterapeutti Paula Ruotsalainen.
Ruotsalainen katsoo, että esimerkiksi tv-sarjat, kuten Sinkkuelämää, ovat voineet vaikuttaa seksivälineiden yleistymiseen. Sarjoista syntyy helposti kuva, että välineiden käyttäminen olisi hyvinkin tavallista. Ohjelmien vaikuttama ennakkoluulojen häviäminen voi Ruotsalaisen mielestä olla osittain hyvä, mutta ohjelmat voivat luoda myös paineita, että kaikkea pitäisi kokeilla.
Ruotsalainen muistuttaakin, että luomuseksi on uusi trendi.
– Ihan hyvin pärjätään ilman laitteita ja leluja.
Ruotsalaisen mukaan perheneuvoja-koulutettavat tutustuivat aikanaan seksivälinekauppoihin, jotta tiedettäisiin, mitä ajassa liikkuu ja jotta oltaisiin kartalla, mistä asiakkaat puhuvat.
– Jos on sairautta tai vammaa, voi olla hyödyllistäkin ottaa apuvälineitä käyttöön.
Lue myös: Piispaehdokkaat huolissaan yhteiskunnan yliseksualisoitumisesta
(Etusivun kuvan lähde: Wikipedia)
Ilmoita asiavirheestä