Rauman ja Porin seurakuntien näkökulmasta julkinen keskustelu ja uutisointi heidän Perheasiain neuvottelukeskustensa palveluiden maksullisuudesta kirkkoon kuulumattomille on näyttäytynyt absurdina.
Yle uutisoi aiheesta otsikolla Pakanaperheitä rahastetaan jo. Tilanne esimerkiksi Raumalla on ollut se, että seurakunta on yksin ja täysin omalla kustannuksellaan hoitanut kunnalle lakisääteisesti kuuluvaa palvelua yli 30 vuotta.
1980-luvun alkupuolella Suomessa tuli voimaan laki, joka velvoitti kunnat järjestämään kaikille sitä tarvitseville asukkaille perheneuvontaa. Monilla paikkakunnilla kaupungit ja kunnat ovat päätyneet ostamaan näitä palveluita seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksilta, joilla on alalta pitkä ammattikokemus ja korkeasti koulutetut työntekijät.
Joillakin paikkakunnilla kunta ei kuitenkaan osallistu kustannuksiin. Mikäli kunnalla ei ole esimerkiksi omaa perheneuvolaa, josta vastaavia palveluja saa, on tilanne laiton.
– Raumalla kunta ei ole kustantanut palvelua kenellekään, vaikka olisi sosiaalihuoltolain mukaan velvollinen kustantamaan sen niin kirkkoon kuuluville kuin kuulumattomillekin. Seurakuntamme on kirkollisverovaroin hoitanut tehtävää ja nyt meitä syytetään rahastamisesta, kun ajattelemme, että kirkkoon kuulumattomatkin palvelun käyttäjät voisivat osaltaan osallistua kuluihin, hämmästelee Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen.
Sattilainen painottaa, että seurakunta voi kenen tahansa asiakkaan kohdalla päättää maksuvapautuksesta. Jos kirkkoon kuulumattomalla ihmisellä ei ole varaa maksaa palvelusta, hän ei suinkaan jää sitä vaille jatkossakaan.
– Sen sijaan en ymmärrä, miksi seurakuntalaisten pitäisi kustantaa perheneuvontaa varakkaille kirkkoon kuulumattomille.
Raumalla seurakunta ja kaupunki ovat nyt neuvotelleet asioista. Kirkkoherra Sattilainen ja kaupungin uusi sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo tapaavat lähiaikoina ja asialistalla on myös perheneuvontatilanteen uudelleen organisoiminen.
– Edelliset seurakunnan johtavat viranhaltijat ovat olleet vätyksiä ja kaupungin virkamiehet haluttomia korjaamaan tilannetta. Viime vuosina asioista on kuitenkin keskusteltu herrasmiesmäisesti ja niitä voidaan viedä eteenpäin, Sattilainen toteaa.
Porissa on jo 1990-luvun alussa päädytty kirkkoon kuulumattomien asiakkaiden aloitteesta siihen, että Perheasian neuvottelukeskuksen käynnit ovat heille maksullisia.
Järjestelmä toimii Porissa hyvin. Kaupunki ylläpitää perheneuvolaa ja seurakuntayhtymä ylläpitää Perheasiain neuvottelukeskusta, josta myös 21 ympäröivää seurakuntaa ostaa perheneuvonnan erityispalveluita seurakuntalaisilleen.
– Perheasiain neuvottelukeskuksen palveluiden maksullisuus esimerkiksi muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluville palvelunhakijoille riippuu siis kaupungin ja kuntien halusta ostaa näitä palveluita kuntalaisille, sanoo Porin asiantuntijatyötä johtava perheneuvoja, rovasti Marjatta Kaartinen.
Kaartinen ehdottaa pohdittavaksi, voitaisiinko Perheasiain neuvottelukeskusten palvelujen maksuttomuus järjestää ja taata kaikille suomalaisille niin, että toiminnan rahoittamiseen ohjattaisiin kirkon saamia yhteisöverotuloja.
Lue myös nämä K24 -jutut:
Perheasioiden sovittelua teetetään lainvastaisesti kirkon rahoilla
Tampere tyrmää perheneuvonnan maksullisuuden
Onko perheneuvonta diakoniatyötä?
Perheneuvonnan maksullisuus harvinaista
Ilmoita asiavirheestä