Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tukee työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin epäröivää linjaa uuden avioliittolain edistämisessä.
Kotimaa24 haastatteli Soinia Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) evankeliumijuhlassa Sastamalassa. Soini osallistui myös juhlan ohjelmaan kuuluvaan yleisöhaastatteluun tänään lauantaina.
– Ministeri otti asian esille omasta aloitteestaan. Hänellä on oikeus tehdä niin ja hänellä on siinä kaikki tukeni, ulkoministeri Soini vastasi Kotimaa24:n kysymykseen, onko Lindströmin kuvaama linja avioliittolain edistämiseen perussuomalaisten yhteinen vai Lindströmin henkilökohtainen ulostulo.
Kysymykseen, aikovatko perussuomalaiset vastustaa avioliittolain muutoksia passiivisesti, Soini muistutti perussuomalaisten hallituspolitiikan olevan itsenäistä.
– Ei siihen keneltäkään lupia kysellä. Meillä on mandaatti Suomen kansalta. Tästä ei ole hallituksen sisällä sovittu, eikä hallitusohjelmassa. Perussuomalaiset toimivat linjansa mukaisesti, Soini sanoi.
Soini ei kuitenkaan myöntää, ettei passiivinen vastarinta enää estä perussuomalaisten vastustaman lainmuutoksen voimaantuloa.
– En ole samaa mieltä eduskunnan päätöksen kanssa, mutta lainsäädäntö menee enemmistön mukaan. Ei se merkitse sitä, että päätöstä alkaisi pitää oikeana, Soini sanoi.
Samalla hän kiisti, että kyse olisi hallituksen sisäisestä oppositiosta.
– Tämä on omantunnon kysymys mitä suurimmassa määrin, ei siinä mitään tällaista elementtiä ole. Avioliitto on sekä maallinen instituutio että kristillinen. Minulla avioliitto on sakramentti ja se on asia, jonka kanssa ei tehdä kompromisseja.
Käytännössä perussuomalaiset eivät yksin voi estää avioliittolain muuttamista. Lindströmin tehtävä on kuitenkin esitellä lain vaatimat muutokset lakeihin. Kouvolan Sanomien haastattelussa Lindström kertoi epäröivänsä perussuomalaisille vaikean asian edistämistä.
Myöhemmin hän totesi Uuden Suomen blogissaan, että hänen epäröintiään olisi tulkittu liian yksioikoisesti.
Soini haluaa valita, millaisia päämääriä hänen rahoillaan edistetään
Evankeliumijuhlan ohjelmaan kuuluneessa osuudessa Soini vastasi kysymykseen kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksista. Hän totesi, ettei voi oman vakaumuksensa pohjalta hyväksyä kaikkia kehitysyhteistyössä toteutettavia päämääriä. Hän ei eritellyt tarkemmin mitä.
Soini muistutti, että kehitysyhteistyötä tehdään kahdella tasolla, valtion ja erilaisten yhdistysten toimesta. Soini painotti olevansa vapaaehtoisen lahjoittamisen kannalla. Hänen mielestään moni järjestö tekee sellaista työtä kehitysyhteistyön parissa, jonka hän voi vakaumuksensa pohjalta hyväksyä.
Soini myös piti osallistumistaan juhlaan kannanottona uskonnonvapautta ja uskonnon näkymistä julkisessa tilassa kohtaan.
Hän harmitteli tapaa, jolla poliitikkojen uskonnollista vakaumusta käsitellään mediassa.
– Uskoa saa, mutta se ei saa näkyä eikä vaikuttaa mihinkään, Soini totesi Pasi Palmun juontamassa haastattelussa.
Soinin mielestä uskonnollisen vakaumuksen näkyminen myös politiikassa on itsestään selvää. Esimerkkeinä Soini mainitsi esimerkiksi eutanasiaan ja avioliittolainsäädäntöön liittyvät kysymykset. Juuri näihin kysymyksiin yleensä myös viitataan, kun puhutaan uskonnon vaikutuksesta päätöksentekoon.
Lisäksi hän puhui elämän pyhyyden kunnioittamisesta, millä usein viitataan myös aborttilainsäädäntöön.
– Olen kristitty poliitikko, en poliittinen kristitty. Tällaiset kysymykset ovat niitä, joissa en tee kompromisseja, Soini totesi puheenvuorossaan.
Katolisen kirkon jäsenenä tunnettu Soini siirtyi katolisen kirkon jäseneksi 1980-luvun lopulla. Yhdeksi syyksi hän mainitsee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon päätöksen avata papin virka myös naisille.
– Luterilaisessa kirkossa on edelleen monia hyviä ihmisiä, vaikka itse instituutio on hoiperrellut pitkään, Soini sanoi.
Kuvassa Pasi Palmu haastattelee ulkoministeri Soinia Sastamalan evankeliumijuhlassa.
Kuva: Joona Raudaskoski
Ilmoita asiavirheestä