Huomioonotettavia kulttuurisia ja aatteellisia muutoksia hiippakunnassa ovat kristillisen tapakulttuurin oheneminen ja arvomaailman polarisoituminen ja suhteellistuminen. Kapitulin mukaan kirkon ääni on yhä enemmän ääni muiden joukossa. Tilanne edellyttää taitavaa viestintää. Kirkon kulttuurisen aseman kaventuminen vaikuttaa sen rooliin yhteiskunnallisena toimijana ja sen on yhä selvemmin perusteltava sen kanssa tapahtuvan yhteistyön etuja.
Väestökehityksen haasteita ovat väestön polarisoituminen sosiaalisesti ja kirkon suhteellisen jäsenmäärän laskeminen. Muunkielisten osuuden kasvaessa kirkon toiminnan tarve lisääntyy.
Seurakunnissa taloudelliset resurssit heikkenevät ja työntekijöiden sitouttaminen vaatii enemmän kuin nyt. Lisäksi seurakuntarakenne uudistuu. Toisaalta vapaaehtoistoiminta lisääntyy, vaikka kilpailu ihmisten ajankäytöstä on kova.
Tuomiokapituli määrittää vallitsevissa olosuhteissa työnsä painopisteiksi muun muassa hengellisen identiteetin ja johtajuuden tukemisen seurakunnissa. Myös rekrytoinnissa tuetaan seurakuntia ja piispantarkastuksia kehitetään.
Tutustu Espoon hiippakunnan toimintalinjaukseen
Pyhän palveluksessa (pdf)