Synodin aiheena on evankeliumin julistaminen uudelleen kristillisen uskon leviämiseksi (The New Evangelization for the Transmission of the Christian Faith). Piispojen synodi on Vatikaanin II konsiilin (1962–1965) myötä syntynyt neuvoa-antava kokous, joka kokoontuu nyt 13. kerran.
– Tämän synodin taustalla on yleinen havainto siitä on taustalla, että kristinuskon asema maailmalla heikkenee, erityisesti perinteisissä kristillisissä maissa. Kyse on siitä, että halutaan kirkon hoitavan missionaarisen tehtävänsä mahdollisemman hyvin. Pyritään uudistumaan ja uudistamaan kirkkoa hengellisesti. Euroopan tilanne ja pohjoisen pallonpuoliskon tilanne on sellainen, että eurooppalaiset piispat ovat mietteliäitä. Ylemmyyttä ei ole havaittavissa, Luterilaisen maailmanliiton edustajana kokouksessa perjantaihin saakka oleva Lapuan Simo Peura sanoo. Hän on todennäköisesti ainut luterilainen paikalla.
Piispojen puheenvuoroissa, kirkkoa on ohjattu nöyrtymiseen (humility) sanan positiivisessa mielessä. Yleinen käsitys synodissa tuntuu olevan, että evankelioimisen pitäisi alkaa kirkosta itsestään. On kyse myös asenteista.
– Ensin meidän pitää evankelioida itsemme, kirkon pitää tehdä parannusta ja harjoittaa katumusta uudistuakseen sisäisesti. Suomalaisessa kielenkäytössä evankeliointi kuulostaa amerikkalaisperäiseltä aktivismilta, mutta tässä on kyse siitä, että kirkon itsessään on mentävä takaisin ytimeen – ”back to basics”. Kyselen mielessäni, olikohan Vatikaanin toisessakin konsiilissa samanlainen henki.
Peuran mielestä luterilaisen kirkon tilanne Suomessa on monessa mielessä verrattavissa katolisen kirkon asemaan Euroopassa. Samat ilmiöt vaikuttavat kristinuskon aseman ohentumiseen.
– Synodin toimintatavasta olisi Suomessakin opiksi otettavaa. On aika merkityksellinen seikka, että useamman viikon ajaksi katoliset piispat kokoontuvat yhteen ja miettivät kirkon perustehtävän toteuttamista. Tahtoo niin usein meilläkin aika mennä kirkon virallisissa hallintoelimissä rakenteitten ja erilaisten ohjelmien pohdintaan. Vähemmän on aikaa teologisiin ydinkysymyksiin ja perustehtävän miettimiseen, Peura suree.
Eilen piispa Peura tapasi henkilökohtaisesti paavi Benedictus XVI:n. Paavi oli kiittänyt Ruotsin ja Suomen luterilais-katolilaisesta dialogiraportista, joka valmistui pari vuotta sitten.
Lue myös: Piispa Peura puhui Roomassa ja tapasi paavin
Ilmoita asiavirheestä