Valamon luostarissa huomenna avautuvassa Mestarin jälki II -taidenäyttelyssä on esillä muun muassa Rembrandtin, Salvador Dalín, Andy Warholin, Marc Chagallin ja Pablo Picasson teoksia. Näyttely on jatkoa viime talvena nähdylle Mestarin jälki -näyttelylle, josta tuli Valamon kaikkien aikojen suosituin näyttely.
Koska kristillinen taide on taiteilijoille ehkä kaikkein henkilökohtaisinta luomistyötä, näyttelyn myötä herää myös monia mielenkiintoisia kysymyksiä, kuten miksi Pablo Picasson tuotannossa kristilliset työt ovat suhteellisen harvinaisia tai mitä surrealismin mestarille Salvador Dalílle tapahtui tiettynä ajankohtana, kun hän alkoi luoda kristillistä taidetta. Dalílta on näyttelyssä esillä muun muassa hänen tunnetun Santiago el Grande -öljyvärimaalauksen mukainen mestarin itsensä tekemä grafiikan työ.
Myös suomalaisille mestareille kristilliset aiheet ovat olleet erityisen henkilökohtaisia ja vaativia. Näyttelyssä on esillä mielenkiintoinen taidehistoriallinen arvoitus, Louis Sparren kesken jäänyt triptyykki. Teos kuvaa evakkoon joutumisen ja sodan hätää ja se ilmeisesti oli tarkoitettu sijoitettavaksi jonnekin merkittävälle paikalle, mutta sota muutti suunnitelmat.
Helene Schjerfbeck on esillä vaikuttavalla teoksellaan Ylösnousemus, joka on esityö Ruotsinpyhtään alttaritauluun. Myös Maria Wiik, Hugo Simberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Juho Rissanen ja monet muut merkittävät suomalaiset taiteilijat ovat esillä harvinaisilla kristillisaiheisilla teoksillaan.
Näyttelyn avajaisia vietetään huomenna 15. syyskuuta, ja näyttely jatkuu ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka. Näyttelyn avaa arkkipiispa Leo.
Kuvassa Rembrandtin teos Christ Preaching.
Ilmoita asiavirheestä