Inkerin kirkon ylimääräinen kirkolliskokous vahvisti viime viikolla niiden Inkerin kirkon pappien ja diakonien nimet, joilla katsotaan olevan äänioikeus tulevassa piispanvaalissa. Asian uutisoi Inkerin kirkon nettisivusto.
Inkerin kirkko valitsee piispa Aarre Kuukaupin seuraajan Pietarissa 19. lokakuuta.
Suuri enemmistö äänioikeutetuista papeista ja diakoneista on Venäjän kansalaisia. Heidän lisäkseen äänioikeutettujen joukossa on Inkerin kirkon päätöksen mukaisesti ainakin 25 suomalaista Inkerin kirkon pappia tai diakonia.
Inkerin kirkon nettisivuilla julkaistussa nimiluettelossa ovat seuraavat äänioikeutettujen suomalaisten nimet: M. Aitamäki, A. Arikainen, P. Hujanen, P. Jauhiainen, I. Kajava, H. Keskinen, Kuosti, P. Mannermaa, V. Melanen, K. Mäkisalo, Y. Nevalainen, J. Niemelä, Niemi, L. Nummela, J. Paananen, P. Palosaari, M. Puumalainen, A. Rasilainen, O. Raassina, M. Ryösö, J. Saari, S. Siltala, P. Smeds, A. Survo, J. Säde.
Suomessa on useita Inkerin kirkossa vihkimyksen saaneita, joiden nimiä julkistetussa luettelossa ei ole. Osa heistä on eläkkeellä, osa työiässä.
Inkerin kirkon virkaan vihityistä suomalaisista osa on vieraillut Venäjällä jossakin kirkon tehtävässä usein, toiset paljon harvemmin.
Kotimaa24:n lyhyt soittokierros paljasti, että tietoa äänioikeudesta tai sen puuttumisesta on Suomessa asuvilla Inkerin kirkon papeilla ja diakoneilla vaihtelevasti.
Yksi äänioikeutetuista on Uuden tien päätoimittaja Leif Nummela. Hän sai tiedon Inkerin kirkon julkaisemasta nimiluettelosta ja oman äänioikeutensa varmuudesta vasta Kotimaa24:n otettua häneen yhtyettä.
– Kuulin nyt ensi kertaa, että nimeni olisi siinä luettelossa. Tähän saakka olin asiasta hieman epätietoinen. Tiedän Inkerin kirkossa keskustellun, minkälainen aktiivisuuden taso Suomessa asuvilta Inkerin kirkon papeilta ja diakoneilta vaaditaan, jotta heille äänioikeus vaalissa myönnettäisiin. Sitä asiaa on myös vaikea mitata, Nummela sanoo.
Nummela vihittiin Inkerin kirkon papiksi Keltossa vuonna 2012. Hänen tehtäväkseen määrättiin tuolloin raamattukouluttajana toimiminen.
Nummela kertoo käyneensä Venäjällä näissä tehtävissä eri vuosina vaihtelevasti. Nyt hän on juuri palannut Moskovassa pidetystä raamattuopetustilaisuudesta.
– Seuraavan puolen vuoden aikana aion tehdä Inkerin kirkkoon kolme opetusreissua, Nummela kertoo.
Äänestäminen merkitsee Nummelan mukaan sitä, että on matkustettava paikalle Pietariin.
– Ainakin sellainen ymmärrys minulla on. En osaa sanoa, voiko äänestyksen hoitaa jotenkin etänä, tai käyttää kuriiria äänestyslipukkeen viemiseen.
Äänioikeus Inkerin kirkon piispanvaalissa on Nummelan mielestä ”hieno etuoikeus”.
– Inkerin kirkko ja sen tulevaisuus on minulle hyvin rakas ja tärkeä, Leif Nummela sanoo.
Kuva: Ekaterina Talanina. Pyhän Marian kirkko Pietarissa on Inkerin kirkon pääkirkko.
Ilmoita asiavirheestä