Piispa Askola: Jumala toimii terveydenhuollon ja lääkkeiden avulla

Ylistyslippujax420

Pirkko Jalovaaran kokous Helsingin Kallion kirkossa viime sunnuntaina. Kuva:Olli Seppälä

Helsingin piispa Irja Askola ottaa Kotimaa24:n haastattelussa kantaa Ylen MOT-ohjelmaan ja siinä esillä olleisiin rukoilija Pirkko Jalovaaran näkemyksiin.

Ylen MOT -ohjelmasta syntyi kuva, että Jalovaara kyseenalaistaisi lääkkeiden käyttöä.

– Jumala toimii terveydenhuollon ja lääkkeiden avulla. Niiden käyttö on siis Jumalan avun vastaanottamista, Irja Askola paaluttaa tärkeimpänä viestinään.

Hän kuitenkin muistuttaa, että karismaattisuudella ilmiönä on kirkolle jotakin sanottavaa ja siellä voi kokea myös yhteisöllisyyttä.

– Seurakuntien on tunnistettava ihmisten halu tulla kohdatuiksi, siunatuiksi ja saada kokea yhteisen rukouksen merkitys omissa asioissaan. Karismaattisuudella on toki tilaa kirkossamme. Sehän on kasvava trendi kaikissa maanosissa ja myös sairaiden puolesta rukoileminen on kirkkojen yhteistä perintöä.

Piispa tukee kirkkoherra Laajasalon toimintaa

Askola toteaa, että seurakunnan tilojen käytöstä päättää kirkkoherra yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa.

– Kirkon johdon tehtävä on tukea tätä paikallistason päätöksentekoa ja tarjota suuntaviivoja siihen, mitä ja miten hengellisyyden nimissä voi tehdä ja toimia. Kirkossa ihmisten kohtaamista säätelevät sielunhoito-ohjeet.

Pirkko Jalovaara on kutsuttu Helsingin Kallion seurakunnan johtoryhmän kokoukseen 5.3. Hänen kuulemisensa jälkeen kirkkoherra Teemu Laajasalo arvioi, minkälaista julistusta Kallion seurakunnan kirkoissa voi olla ja minkälaista ei. MOT-ohjelmaa oli kuvattu Kallion kirkossa.

Askola kertoo viestittäneensä Kallion seurakuntaan tukensa Laajasalon toiminnalle. Askola saattaa myös itse ohjeistaa seurakuntia siitä, millaisia tilaisuuksia niissä voidaan järjestää. Hän pitää selvänä myös, että piispat keskustelevat Jalovaaran tapauksen herättämistä kysymyksistä maaliskuussa neuvotteluviikollaan.

”Ei pidä demonisoida”

Askola muistuttaa, että on myös tärkeää, ettei Jalovaaran tilaisuuksissa käyviä ihmisiä tuomita tai jätetä yksin.

– Siis niitä, jotka ovat etsineet apua oikeasta paikasta eli kirkosta. Heitä ei saa nyt jättää yksin eikä myöskään Jalovaaraa saa demonisoida, vaan pitää aloittaa selkeä keskustelu. On myös tärkeää huolehtia Pirkko Jalovaaran oikeusturvasta. En anna ennen ohjeistusta ennen kuin olen Laajasalon kautta tai itsekin puhunut Jalovaaran kanssa. Yhden tv-ohjelman perusteella koskaan Jalovaaraa tapaamatta en anna lausuntoa tai ”tuomiota” hänen asiassaan, Askola sanoo.

Askola sanoo kuitenkin suoraan sanoutuvansa irti Jalovaaran MOT-ohjelman perusteella esille tulleesta sairauskäsityksestä. Tietyt Jalovaaran tv:ssä näytetyt opetukset eivät piispan mukaan sovi kirkkoon.

– Kyllä minun rajani menee siinä kohtaa, jossa sanotaan, että lääkkeiden tai terveydenhuollon käyttämistä pitäisi luopua.

”En pystyisi sanomaan ketään riivatuksi”

Piispa Irja Askola vastaa Kotimaa24:lle myös siihen, mitä kirkko opettaa demoneista tai henkivalloista.

– Se on meidän ihmiskuvan ja maailmankuvan mukaista, että myös pahuus ja paholainen ovat olemassa, mutta sairauden ja pahuuden väliin ei voi vetää yhtäläisyysmerkkiä eikä kivun tai sairauden kanssa eläminen merkitse sitä että Jumala on poissa. Jumala mahtuu sekä parantumiseen että sairastumiseen ja on ihmistä lähellä niissä molemmissa tiloissa.

MOT-ohjelmassa tuli esiin, että Kallion kirkossa alttarilla olisi käynyt ”100 riivattua ihmistä”.

– Minusta on hyvin kyseenalaista, että heitä henkilökohtaisesti kohtaamatta, jotka ovat sairaana tulleet hakemaan apua nimetään riivaajien vallassa olevaksi tai että jos heidän sairautensa ei parane, että se johtuu riivaajasta. Uskon pitäisi voimaannuttaa, tarjota turvaa eikä lisätä pelkoa. Uskon pitäisi myös ohjata avun lähteille.

Näetkö itse, että tällainen riivaaja voisi olla ihmisessä?

– Se ei kuulu minun omaan sanastoon. En itse pystyisi sanomaan kenestäkään ihmisestä, että sinä olet riivattu. Kyllä minä kärsivän, ahdistuneen tai sairaan ihmisen kohtaan Jumalan luomana ja sellaisena, jossa voi kohdata myös kärsivän Kristuksen. Kyllä esimerkiksi mielisairauksien ja psykiatristen sairauksien kohdalla lääketiede auttaa meitä kohtaamaan sairaudet muilla nimillä ja apuvälineillä kuin riivatuksi kutsumalla.

STT kertoi tänään, että arkkipiispa Kari Mäkinen sanoutuu irti maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran demonipuheista ja pitää niitä vaarallisina.

Lue myös: Jalovaara: Eivät kaikki sairaudet johdu demoneista

Jolkkonen: ”En ole antanut lupaa mihinkään Kuopion tilaisuuteen”

Pirkko Jalovaaran tulo Kallaveden kirkkoon evätty

Kansliapäällikkö: ”Jalovaaran opetukset radikalisoituneet” 

”Epäterve hengellisyys otettava vakavasti”

Parantamiskokouksissa käyneet hakevat apua sielunhoidosta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMielenterveyspooli huolissaan Jalovaaran toiminnasta
Seuraava artikkeliJalovaara: Eivät kaikki sairaudet johdu demoneista

Ei näytettäviä viestejä