Irja Askolan mukaan hoivatyön arvostuksen täytyy näkyä myös palkoissa. Askola ottaa kantaa kirkon palkkoihin tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen käynnistämän keskustelun tiimoilta.
– Presidentti Niinistön puheenvuoro kolkuttaa hyväpalkkaisten omaatuntoa, tunnistaa kaikenlaisten kansalaisten kokemuksia ja selkeästi hersyttää eettistä keskustelua. Onnistunut avaus arvojohtajalta, Askola sanoo.
Hänen mukaansa kirkossa – kuten kaikkialla muuallakin – hoivatyön arvostuksen täytyy näkyä myös palkoissa.
– Oman palkkamme alennuksen ohella meidän pitäisi vaatia kirkossa esimerkiksi lapsityöntekijöiden, suntioiden ja kanslistien palkan nostamista. Olen valmis palkan alennukseen, jos se sovitaan työmarkkinajärjestelmän puitteissa. Tällä hetkellä palkkatilille tulee kuukaudessa noin 3700 – 3900 euroa päivärahoista ynnä muista kulukorvauksista riippuen.
Askola kertoo pitävänsä tärkeänä, ettei oikeudenmukaisuutta jätetä vain järjestelmien varaan.
– Minulla on vapaa tahto päättää, mihin käytän palkkani lisäarvoa. Kirkkomme tarjoaa minullekin monta mahdollisuutta edistää oikeudenmukaisuutta ja tarjota turvaa. Iloitsen näistä mahdollisuuksista ja käytän niitä mieluusti. Kristityn kutsumukseen tarvitaan välikäsiä, myös avustusjärjestöjen pankkitilejä.
Askolan mukaan oma palkka tai omaisuus on omatuntokysymys, ihmisen ja Jumalan keskustelutapahtuma.
– Siinä vuoropuhelussa löytää tavat käyttää omia rahojaan ja omalla tavallaan voimistaa heidän ääntään, jotka tietävät arjessaan köyhyyden ja syrjäytetyn näköalattomuuden. Solidaarisuudessa ei tarvita kikkailua eikä temppuja. Mutta surullista olisi, jos tasavallan presidentin avaus aitoon keskusteluun oikeudenmukaisuudesta jämähtää järjestelmäloukkuihin. Nyt on kaiken sellaisen keskustelun aika, jossa etsitään oikeudenmukaisuuden viestejä ja välittämisen kulttuurin merkkejä.
– Tässä keskustelussa tarvitaan kirkon työntekijöiden asiantuntemusta. Meillä on organisaatio, joka kohtaa viikoittain ihmisiä kodeissa ja kirkon tiloissa yli ikä-, ammatti-, ja sosiaaliluokkaerojen. Paikallisseurakunnissa tiedetään missä mennään ja missä kipupisteet ovat. Toivon kirkon työntekijöiltä rohkeaa osallistumista oikeudenmukaisuuskeskusteluun.
Lue myös: Kansliapäällikkö: Niinistön viesti yksilöille, ei kirkkotyönantajalle
Pentikäinen valmis tinkimään palkastaan
Piispa Luoma: Olen valmis osallistumaan palkkakeskusteluun
Ilmoita asiavirheestä